kokolis
11.11.2011, 21:20:26
Witam
Jestem w trakcie pracy nad stroną, która oprócz "normalnego" obciążenia serwera (lekkie strony w php + pobieranie niewielkich danych z mysql) będzie również sporo pracować "w tle" - CRONem.
Praca ta polega na pobraniu danych z zewnętrznych serwerów (ok. 500 razy dziennie po 50-100 lekkich plików tekstowych), przefiltrowanie ich i dodanie do bazy (pewnie ok. 1-3 tysiące rekordów dziennie) i co pewien czas (24h) usunięcie części z nich z bazy. Zadania te podzielone są na małe instrukcje, rozłożone mniej więcej co równy odstęp czasu, żeby wykonać się w ciągu 24 godzin.
Na samo "normalne" funkcjonowanie wystarczyłby w zupełności zwykły tani hosting współdzielony, jednak owa dodatkowa praca skutecznie uniemożliwia mi kupno takiego.
I tutaj moje pytanie:
Co mam zrobić w tej sytuacji? Kupić drogiego dedyka czy też może jakiś droższy hosting współdzielony na którym nie zablokują mnie po pierwszej godzinie działania? Jakie rozwiązanie możecie mi polecić?
marekge
12.11.2011, 14:25:05
Obawiam się że z hostingu wirtualnego mogą Cię szybko wyrzucić.
Nie myślałeś czasem nad VPS? To idealny półśrodek bo całego serwera dedykowanego na pewno nie potrzebujesz.
Hekko
16.11.2011, 11:50:25
A jeśli się nie znasz na administracji, może coś kompleksowego typu vps+directadmin lub inny panel.
kokolis
20.11.2011, 16:59:40
Przeczytałem, że na VPS mogę uruchamiać własne programy napisane np. w Javie.
Co jeśli napisałbym aplikację, która wykonywałaby tą "pracę" na okrągło?
Może da się jakoś sterować zasobami VPS, tak że gdyby "ruch normalny" byłby większy, to zasoby dla tej aplikacji byłyby limitowane ( -> aplikacja działała by wolniej), a jeśli mniejszy zwalniane ( -> aplikacja działała by normalnie)
Co się dzieje gdy przekraczany jest wyznaczony limit na VPS?
Hekko
21.11.2011, 22:24:00
Możesz limitować np. ilość cykli uruchomienia lub ustawić priorytet dla danego procesu.
Jeśli przekraczasz limity to wszystko zwykle działa wolniej lub przestaje działać (np out of memory) ale to zależy od rodzaju wirtualizacji (np. xen vs openvz).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.