Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wybór rozwiązania cache
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adam882
Witam

Mam dylemat z doborem systemu cachowania przyszłego serwisu.

Zastanawiam się nad wyborem:
1.) klasy cachowania zapytań mysql (do wyboru cache na plikach lub przez APC) bez żadnego większego systemu szablonów, lub
2.) samego systemu szablonów z wbudowanym cache (myślałem tutaj o SMARTY 3).

Pierwsze rozwiązanie zminimalizowałoby jedynie zapytania do bazy.
Używając drugiego rozwiązania myślę, że mógłbym skorzystać z wbudowanej w php klasy mysqli (darując sobie moją klasę) oraz włączenia cachowania w SMARTY.

Zastanawiam się które rozwiązanie byłoby dobre (a może też inne, niż te które wymieniłem). Patrzę z perspektywy serwisu, który odwiedzałoby dziennie 10 000 unikalnych osób. Nie wiem jak radzi sobie smarty z kompilacją szablonów, ale nie chciałbym mieć takiej sytuacji, że dwie osoby wchodzą w jednej chwili i tym samym momencie włącza się kompilacja oraz zapis pliku do cache, przez co ulega on uszkodzeniu. Kompilacja pewnie może powodować lekkie obciążenie, ale przecież od czegoś jest wbudowane cache. Z samą klasą cachowania mysql z włączonym APC chyba nie byłoby takiego problemu.

Fifi209
10 tyś. dziennie to raczej nie jest spory ruch. Postawiłbym na opcję drugą, bo lepiej serwować gotowe treści.
by_ikar
Cytat
Zastanawiam się które rozwiązanie byłoby dobre (a może też inne, niż te które wymieniłem). Patrzę z perspektywy serwisu, który odwiedzałoby dziennie 10 000 unikalnych osób. Nie wiem jak radzi sobie smarty z kompilacją szablonów, ale nie chciałbym mieć takiej sytuacji, że dwie osoby wchodzą w jednej chwili i tym samym momencie włącza się kompilacja oraz zapis pliku do cache, przez co ulega on uszkodzeniu. Kompilacja pewnie może powodować lekkie obciążenie, ale przecież od czegoś jest wbudowane cache. Z samą klasą cachowania mysql z włączonym APC chyba nie byłoby takiego problemu.

Poczytaj: http://www.zyxist.com/pokaz.php/pasywny_cache_z_chdb wydaje mi się że trochę da ci to do zrozumienia wink.gif poczytaj również komentarze, bo jest tam jeszcze kilka kwestii odnośnie cachowania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.