Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Pobranie prostych danych z 2 tabel w 1 zapytaniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Elber
Witam, mam problem, bo nie radzę sobie jeszcze z pobieraniem danych z kilku tabel w jednym zapytaniu, a potrzebowałbym pobrać kilka rzeczy.
Mam tabelę
menu w której mam pola: menu_id name
oraz tabelę
content gdzie jest: content_id menu_id content

Jak pobrać w jednym zapytaniu wszystko z content tylko zamiast menu_id z content pobrać w jego miejscu nazwę z tabeli menu ?
nospor
LEFT JOIN - wiecej info masz w manualu nawet są tam przykłady, na których opisano to zjawisko.
Elber
SELECT content.content, menu.name FROM content LEFT JOIN menu ON content.menu_id = menu.menu_id where content.content_id = "$id" limit 1

Tak jet dobrze questionmark.gif
nospor
A działa? To dobrze.
NIe działa? To też dobrze, tylko jakiś blad masz, wiec pokaz blad zapytania.

ps:
nie: content.content_id = "$id"
a: content.content_id = $id
Ucz się dobrych nawyków
Niktoś
Chyba tak lepiej ,ale sprawdź:
Cytat
SELECT p.content, d.name FROM content p LEFT JOIN menu d ON p.menu_id =d.menu_id where p.content_id = "$id" limit 1

gdzie
p= Tabel1;
d=Tabela2;

p.content=kolumna content z tabeli1
d.name=kolumna name z tabeli2
Taki przykład.
nospor
Niktoś, a czym się różni Twoje od jego nie licząc nazewnictwa?

Czyżbys mial na mysli tylko aliasy? To tylko dla wygody a nie dla lepszości.
Niktoś
Cytat
content.content ,menu.menu

d.menu, p.menu
Lepiej chyba takie coś rozróżnić,jak mówiłeś dla wygody ale i także dla uniknięcia pomyłek, a tak poza tym aliasy służą do skracania nazewnictwa.
Z wiki:
Alias także AKA (A.K.A., a.k.a., aka lub a/k/a – skr. od ang. also known as – także znany jako) – alternatywna nazwa służąca do identyfikacji obiektów, ludzi itp. (pseudonim). Zwykle z aliasem związana jest funkcja polegająca na skróceniu i uproszczeniu nazewnictwa.
nospor
No i przecież elber to rozróżniał. Wyraźnie masz napisane:
content.content, menu.name
Jest rozróżnione? Jest.

Nie mówię, że aliasy są złe. Sam im zawsze używam, tylko nie mów ze ktos czegos nie rozróżnia bo zamiast aliasu podaje nazwe tabeli wink.gif
Elber
Najpierw zrobiłem bez aliasów a potem z biggrin.gif bo za 1 razem nie wyczytałem jak zrobić alias biggrin.gif Teraz już wiem i na przyszłość będę wiedział smile.gif Dziękuję za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.