Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Dodanie wpisów do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
XP'ek
Witajcie,

Mam do was pytanie odnośnie dodawania dużej ilości produktów do bazy. Ponieważ mam w notatniku ich ponad 1tysiąc. Potrzebuje pomocy w stworzeniu prostego skryptu który doda je do bazy. Moja baza składa się z 3 pól |id|nazwa|ilosc|

w pliku znajdują się tylko nazwy jedna pod drugą mniej więcej tak:

Produkt 1
Produkt 2
Produkt 3

I pytanie w jaki sposób dodać to do bazy ? Myślałem o stworzeniu formularza z polem textarea ale nie wiem w jaki sposób zrobić rozpoznawanie nowej linii i zapętlenie tego w taki sposób by dodać te produkty.
nospor
Robisz explode po nowej linii i masz wszystko w tablicy.
Nowa linia to będzie albo \n albo \r\n
i juz.

Mozesz też zamiast forma z textarea pobrać wszystko od razu z pliku przy pomocy file(). wowczas od razu calosc wyląduje w tablicy
XP'ek
Działa super dzięki za pomoc smile.gif)

stworzyłem sobie coś takiego i sprawnie poszło smile.gif

1. <?php
  2. $host = "localhost";
  3. $user = "root";
  4. $pass = "";
  5. $name = "bn_produkty";
  6.  
  7. /* Łączenie z Bazą Danych */
  8. $sql=mysql_connect($host, $user, $pass) or die('Brak połączenia z serwerem MySQL.Błąd: '.mysql_error());
  9. $db =mysql_select_db($name, $sql) or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych.Błąd: '.mysql_error());
  10. $produkty = file('produkty.txt');
  11.  
  12. $il = count($produkty);
  13. for($i=0; $i < $il; $i++) {
  14. $query = "INSERT INTO maile (id,nazwa,ilosc) VALUES ( 0,'".$produkty[$i]."',0)";
  15. $wynik = mysql_query($query);
  16. }
  17. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.