mam funkcję która pobiera z bazy id i nazwy gatunków filmów i wyświetla je w formie checkboxow.
function pobierzG(){ echo ' <input type="checkbox" name="gatunek[]" value="'.$wiersz['ID'].'"; ">'.$wiersz['GATUNEK'].'';
nastepnie mam formularz dodawania filmów do bazy oraz skrypt. index.php
<script type="text/javascript"> $(document).ready(function(){ $("form#submit").submit(function() { // Przechwytujemy wartości z formularza i przesyłamy je do pliku insert.php var tytul_oryginalny = $('input[name=tytul_oryginalny]'); var tytul_polski = $('input[name=tytul_polski]'); var rezyser = $('input[name=rezyser]'); var scenariusz = $('input[name=scenariusz]'); var rok_produkcji = $('input[name=rok_produkcji]'); var czas_trwania = $('input[name=czas_trwania]'); var cena = $('input[name=cena]'); var gatunek = $('input[name=gatunek]');<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<, var opis = $('textarea[name=opis]'); // Jeżeli pole jest puste wyświetlamy błąd i nie dodajemy rekordu var data = '&tytul_oryginalny=' + tytul_oryginalny.val() + '&tytul_polski=' + tytul_polski.val() + '&rezyser=' + rezyser.val() + '&scenariusz =' + scenariusz .val() + '&rok_produkcji=' + rok_produkcji.val() + '&czas_trwania=' + czas_trwania.val() + '&cena=' + cena.val() + '&gatunek=' + gatunek.val()<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< + '&opis=' + opis.val(); $.ajax({ type: "POST", url: "insert.php", data: data, success: function(){ } }); return false; }); }); </script> </head> <body> <div id="formularz"> <form id="submit" method="post" name="submit" action=""> <table> <tr class="tlo-b"><td>Tytul oryginalny:</td> <td><input type="text" name="tytul_oryginalny" id="tytul_oryginalny" /></td></tr> <tr class="tlek"><td>Tytul polski:</td> <td><input type="text" name="tytul_polski" id="tytul_polski" /></td></tr> <tr class="tlo-b"><td>Reżyser:</td> <td><input type="text" name="rezyser" id="rezyser" /></td></tr> <tr class="tlo-b"><td>Scenariusz:</td> <td><input type="text" name="scenariusz" id="scenariusz" /></td></tr> <tr class="tlek"><td>Rok produkcji:</td> <td><input type="text" name="rok_produkcji" id="rok_produkcji" /></span></td></tr> <tr class="tlo-b"><td>Czas trwania:</td> <td><input type="text" name="czas_trwania" id="czas_trwania" /></td></tr> <tr class="tlo-b"><td>Cena:</td> <td><input type="text" name="cena" id="cena" /></td></tr> <tr class="tlo-b"><td>Gatunek:</td> <td><form name="gatunek" id="gatunek"> <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<, <? pobierzG(); ?> </form> </td></tr> <tr class="tlo-b"><td>Język:</td> <td><form name="jezyk"> <? pobierzJ(); ?> </form> </td></tr> <tr class="tlo-b"><td>Opis:</td> <td><textarea cols="35" rows="10" name="opis" id="opis"></textarea> </td></tr> <button type="submit" id="submit"> Dodaj użytkownika </button> <tr><td colspan="2" align="center"><input type="submit" value="Dodaj" /></td></tr> </table></form> </div>
oraz plik insert.php
<?php include('config.php;); //Odbieranie danych metodą post $tytul = $_POST['tytul_oryginalny']; $tytul_pl = $_POST['tytul_polski']; $rezyser = $_POST['rezyser']; $scen = $_POST['rezyser']; $rok = $_POST['rok_produkcji']; $czas = $_POST['czas_trwania']; $opis = $_POST['opis']; $cena = $_POST['cena']; $gatunek = $_POST['gatunek'];<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< //Dodawanie rekordów do bazy mysql //mysql_query($dodaj) or die(mysql_error()); $zapytanie_id=mysql_query("SELECT MAX(ID) from filmy"); $id_filmu = mysql_fetch_array($zapytanie_id); >>>>>>>> foreach($gatunek AS $g) mysql_query("INSERT INTO `film_gatunek` (ID_FILM, ID_GATUNEK) VALUES ('$id_filmu[0]', '$gatunek')") or die("Błądlklklklkl");<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<,, mysql_query("INSERT INTO `filmy` (TYTUL_ORYGINALNY, TYTUL_POLSKI, REZYSER, SCENARIUSZ, ROK_PRODUKCJI, CZAS_TRWANIA, CENA, OPIS) VALUES('$tytul','$tytul_pl','$rezyser','$scenariusz', '$rok', '$czas', '$cena','$opis')") or die("Błąd!"); ?>
co do gatunków to jest to zrobione tak żeby można było przypisać jednemu filmowi kilka gatunków
ogólnie wszystko się zapisuje do bazy oprócz właśnie tych gatunków. Wydaje mi sie że w sły sposób przesyłam z index.php do insert.php gatunki. Ale nie mam pojęcia co źle robię... tymi znaczkami "<<<<<<" zaznaczyłem miejsca w którym może być bład, bardzo bym prosił o pomoc