Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP]Problem z aktywnym linkiem w menu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jacek4544
Cześć, zacząłem bawić się z php i stanąłem przed pierwszym problemem smile.gif

wyciągam dane z bazy w taki sposób:

<code=php>$result = mysql_query("SELECT * FROM doj_kat ORDER BY sort ");
while( $row = mysql_fetch_assoc( $result ))
{
$kategoria = $row['kategoria'];
$id_kat = $row['id'];
$id_katclass = $row['id'];
echo '<td><a href="dojazdwlasny.php?id_kat='.$id_kat.'">'.$kategoria.'</a></td>';
} </code>

i ładnie mi linki, które są w bazie umieszczone osadza w tabeli. Tylko jak zrobić aby po kliknięciu w konkretny link zmieniła się jego classa ? np. pogrubił się.. ustawiając klasę w "a href" ustawiam dla wszystkich... pomożecie?
piotrooo89
Witam,
wiec na początek zapoznaj się z tym tematem: Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole

a co do tematu to odsyłam do podstawowego kursu HTML + CSS, zainteresuj się klasami w CSS.
mortus
Kliknięcie na kategorię powoduje, że w $_GET['id_kat'] masz identyfikator, z którym należy porównać id pobrane z bazy. Jeśli $_GET['id_kat'] zgadza się z tym pobranym z bazy, to dodajesz łańcuch znaków class="active" do odnośnika.
jacek544
dzięki wielkie!

kombinowałem z porównywaniem ale w końcu nie wyszło smile.gif z GETem wszystko ok.

1.  
  2.  
  3. $result = mysql_query("SELECT * FROM doj_kat ORDER BY sort ");
  4. while( $row = mysql_fetch_assoc( $result ))
  5. {
  6. $kategoria = $row['kategoria'];
  7. $id_kat = $row['id'];
  8. $id_katclass = $row['id'];
  9. echo '<td><a href="dojazdwlasny.php?id_kat='.$id_kat.'"'; if ( $_GET['id_kat'] == $id_kat) { echo 'class="aktywnylink" '; } echo'>'.$kategoria.'</a></td>';
  10. }
  11.  
  12.  
  13.  
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.