Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][PHP]Styl CSS nie działa na zmienną php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pinkift
No, więc mam stronę w php całość kodu html mam w "echo 'kod'", mówię, żeby potem nie było niejasności. No i mam następujący problem jeśli wstawię zwykły tekst np. tak:

1. echo '<div class="show_text_content">
  2. “Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud.
  3. </div> ';

to styl działa poprawnie i tekst jest wyświetlany na szerokość 370 px i potem przechodzi do następnej linijki, natomiast jeśli zrobię tak:

1. echo ' <div class="show_text_content">
  2. '.$tresc.'
  3. </div> ';

to tekst rozwala się na całą stronę. Macie tu fragment style.css:

1. .show_text_content{
  2. width:370px;
  3. float:left;
  4. text-align:justify;
  5. line-height:18px;
  6. padding:0 0 0 10px;
  7. }
GoOx
Spróbuj tak:

1. $tresc = "tresc tego co ma być";
  2.  
  3. echo " <div class=show_text_content> $tresc </div> ";
  4.  
erix
Co to znaczy, że rozwala się na całą stronę? Może nie ma w środku znaków, po których można by zawijać tekst?
pinkift
Ciągnie się od początku(od miejsca w którym zaczyna się tekst normalnie) i ciągnie się do końca strony i jeszcze dłużej, hmm czyli jak nie ma spacji to to ma znaczenie?
GoOx
Próbowałeś mojego kodu?
amii
Nie tyle spacji co znaków nowego wiersza \n możesz jeszcze spróbować
$tresc = nl2br($tresc);
pinkift
Nie musiałem, erix już mi pomógł, myślałem, że to błąd, ale zamiast bezsensownego testowego tekstu do bazy danych wklepałem newsa ze spacjami i wszystko gra, tylko takie moje pytanie czy jeśli więc np. tuż przed końcem tej linii 370 px pojawi się długi wyraz to przerwie go czy będzie się ciągnął jak do tej pory? Generalnie wątpię, żeby ktoś zechciał dodać w newsie coś tak długiego jak pasta fluorestencencyjna - nawet tego napisać nie umiem biggrin.gif
Pawel_W
Cytat(amii @ 31.12.2011, 12:33:44 ) *
Nie tyle spacji co znaków nowego wiersza \n możesz jeszcze spróbować
$tresc = nl2br($tresc);

spacji, jeżeli napiszesz asdqwfdsgdfhgasdasfdasdasdas to przeglądarka Ci tego nie zawinie, natomiast z sdagd gdsfgsd dad asd nie będzie już problemów...

poczytaj o css word wrap smile.gif
erix
Cytat
poczytaj o css word wrap

Jeszcze nie wszystkie przeglądarki sensownie to obsługują.

A kluczowa jest funkcja wordwrap. [;
pinkift
Ok można zamknąć, dzięki wszystkim za pomoc smile.gif
lobopol
erix nawet ie6 wspiera word-wrap:break-word, nie wiem jak mobilne, ale nie spotkałem jeszcze przeglądarki która by miała jakiś problem możesz podać jakieś które nie obsługują?
erix
Z tego, co pamiętam, to mi to do bani działało; chyba chodziło o rodzaje zawijania.

Bez powodu nie porzucam pewnych rzeczy. Ale nie omieszkam sprawdzić przy najbliższej okazji. [;
lobopol
No break-word wymaga oczywiście jakiejś maksymalnej szerokości (i elementu blokowego/liniowo-blokowego), ale jak dotąd nie spotkałem się z problemem jego użycia, a testuje strony od ie6 i ff3.5, opery8 itd.

Tylko w tabelkach może sprawiać problem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.