Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Java][PHP][CSS]Zakładki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Niedowiarek
Cześć,

Mam pewien problem, otóż chcę uzyskać taki efekt: http://imageshack.us/photo/my-images/195/pokazi.png/

A jak na razie w css i html zrobiłem jedynie tą kreskę na dole: www.workdomain.ugu.pl

I teraz moje pytanie, jak najlepiej zrobić to w ten sposób, że po najechaniu na link pojawia się jakby tło z tą zakładką zieloną, a gdy w niego klikniemy to znika z poprzedniego, i pojawia się na tym co kliknęliśmy. Myślałem żeby to zrobić w CSS, ale wtedy potrzeby by było osobny div na każdy link, a tego chcę uniknąć.

Pozdrawiam
gargamel
Cytat
Myślałem żeby to zrobić w CSS, ale wtedy potrzeby by było osobny div na każdy link

Niby dlaczego questionmark.gif
Niedowiarek
No bo przecież jak dam ten obrazek jako tło, to w sumie musiałyby być 3 tła. Lewa strona, środek repeat-x, prawa strona. Inaczej wyszłoby kanciaste.

Chyba że ja źle rozumuję, to proszę o nakierowanie mnie na dobrą drogę
gargamel
Jak czytałem posta, to nie było linka do obrazka z zakładkami.. Ja zasadniczo skłaniam od pewnego czasu do border-radius. Nie działa to na wszystkich przeglądarkach, ale w najgorszym przypadku ramka nie jest zaokrąglona, a kwadratowa, więc można to przeżyć.

Jeśli nie chcesz ingerować w html, to ja bym zrobił jedno z 2:
Zadał wszystkim zakładkom jednakową szerokość i dał obrazkowe tło z zaokrąglonymi rogami, lub
Dla każdej pozycji menu przygotował oddzielny obrazek, choć to rozwiązanie wydaje mi się gorsze.
Niedowiarek
Dzięki za pomoc, myślę że jednak użyję border-radius. Nawet jeżeli nie działa na wszystkich przeglądarkach to wydaje mi się najbardziej 'wydajne' rozwiązanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.