Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: VPS - co polecacie ?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
toaspzoo
Witam, poszukuję serwera vps, który utrzyma 10k użytkowników i nadałby się na hosting gier www (głównie counter-strike)

Ponadto dostęp ssh, najlepiej zdalny pulpit itp.

Maksymalny budżet: 600-700zł / rok
wszerad
Może: http://vipower.pl/Serwery-VPS-OpenVZ ? Coprawda nic u nich nie mam ale powoli sięprzymierzam do kupna VPSa, z opini w necie oraz cenie (ja bym brał ten najwolniejszy) bardzo dobrze się prezentują. Z tym, że oni nie stawiają na Windowsie(counter-strike działa ale żeby mieć zdalny pulpit to trzeba troche popracować na konsoli)
erix
Cytat
Witam, poszukuję serwera vps, który utrzyma 10k użytkowników i nadałby się na hosting gier www (głównie counter-strike)

Cytat
Maksymalny budżet: 600-700zł / rok

Lol, na VPS-ie? Kpisz sobie chyba. Na dzień dobry skończy Ci się pamięć, więc daruj sobie VPS.

Jedyne sensowne rozwiązanie, to dedyk. W dodatku bardziej ekonomiczne.

Cytat
Z tym, że oni nie stawiają na Windowsie(counter-strike działa ale żeby mieć zdalny pulpit to trzeba troche popracować na konsoli)

Po co się wypowiadasz na temat, o którym nie masz pojęcia?
darko
Dla serwerów gier, zwłaszcza 32-dwu-slotowych pod cs 1.6 najważniejsza jest maszyna i łącze, z którym jest spięta z resztą świata. Uwierz mi, że przy Twoich założeniach nie da się postawić wydajnego serwera gier dla takiej liczby użytkowników. Jeśli na serwerze są lagi, "ściny" itp. to zapomnij o tym, że ktokolwiek będzie na nim grał, a chyba raczej nie o to Ci chodzi. Wiem jak jest, bo sam od czasu do czasu lubię pyknąć w kanterka closedeyes.gif
wszerad
Cytat
Po co się wypowiadasz na temat, o którym nie masz pojęcia?

To piwedz gdzie powiedziałem nieprawdę!
-steam jest na linuxa
-vihost stawia vps tylko na dystrybucjach linuxowych
-najprawdopodobnie żaden z tamtych systemów domyślnie nie ma zainstalowanego środowiska graficznego
erix
Cytat
-najprawdopodobnie żaden z tamtych systemów domyślnie nie ma zainstalowanego środowiska graficznego

Po co Ci na stawianie serwera środowisko graficzne?

http://hlds.pl/Serwer_Counter-Strike_1.6_Linux

Gdzie tu masz w wymaganiach cokolwiek związanego z X.org?
wszerad
To nie ja chce zdalny pulpit, a jeżeli on chce to chyba nie po to żeby widzieć konsole?
Cytat
Ponadto dostęp ssh, najlepiej zdalny pulpit itp.

erix
Widać nie ma pojęcia o tym, co chce stawiać. tongue.gif

Choćby po tym, ile userów chce utrzymać na takiej "maszynie". tongue.gif
kulczycki
To może tak:
1. 700zł na rok = to 58 zl na 12 miesiecy.
2. Pewnie cel -> gracze w polsce -> serwer w polsce -> serwery w polsce w porownaniu do sprzetu sa drogie. Za 58 nawet dobrego VPS-a nie kupisz.
3. Watpie zeby sam serwer CS potrzebował jakieś dużej mocy obliczeniowej, czy pamięci -> na pewno nie. Będzie potrzebował dobre (może i dedykowane) łączę by nie było lagów.
4. Cel: 10k graczy ? Zapomnij. Wpychać to jedno łącze -> masakra. Do tego potrzebował byś przynajmniej 1TB transferu na miesiac, gdzie transfer zawsze najwiecej kosztuje (o ile sie nie myle). Teraz opcja zagranica, odpada z tego wzgledu ze target to polscy gracze.

A kwota jaka dysponujesz na pewno nie spełni tego czego byś chciał osiągnać wink.gif

Ja place za serwer testowy do gry 300zl miesiac (testowy gdzie jest 50 osob max). Niestety ale taka zabawa to inwestycja

Zobacz sobie hekko.pl albo slaskdatacenter.pl
by_ikar
Żeby prowadzić hosting gier i żeby w miarę się to opłacało, to kupno dedyka (wynajem) średnio wchodzi w rachubę, i bardziej opłacalne jest kolokowanie swoich serwerów w jakimś data center w polsce. A jest ich kilka. IMO z pytaniami odnośnie hostingów, to najlepiej na http://webhostingtalk.pl/ gdzie od razu możesz o konkretnym usługodawcy poczytać opinie. 600zł rocznie na serwer gier to nieporozumienie wink.gif jak się prowadzi stronę która miewa po 20-50k odwiedzin dziennie, trzeba liczyć się z wydatkami ponad 1,5 tysiąca rocznie. I to też w zależności od samej strony. Bo jak coś prostego, to i nie będzie wymagające, jak coś skomplikowanego, to zasobożerność rośnie, a wtedy rosną koszta. Temat rzeka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.