canismajoris
11.01.2012, 16:03:29
Witam
Mam prośbę, jak wykonać w php następującą funkcję.
Istnieje plik test.txt w nastepującej formie
wyraz1 wyraz2 wyraz3 wyraz4
.
.
.
i tak kilkanaście linijek
.
Chciałbym aby funkcja pobrała z każdej linijki każdy z 4 wyrazów i wstawiła te wyrazy do wierszy w tabeli w nastepujący sposob
(w tabeli)
|-----------------------------------------|
.
.
.
kilkanascie wierszy
(koniec tabeli)
mam nadzieję że dobrze wytłumaczyłem.
z góry dziękuje.
pozdrawiam
gorden
11.01.2012, 16:31:56
canismajoris
11.01.2012, 19:57:30
a jakiś przykładowy kod.
zaczynam dopiero z php, dla kogoś kto wie co i jak to 30sek, ja cały dzień przy tym sedze i nie działa.
bedę wdzięczny.
pozdrawiam
.
bzeebzee
11.01.2012, 20:58:00
for($i=0; $i<count($plik); ++$i) {
$out[$i][] = explode(" ", $plik[$i]); }
Nie jestem pewien czy to działa, bo napisałem z palca. Musisz sprawdzić.
canismajoris
11.01.2012, 21:11:51
wielkie dzieki za odpwiedz , niestety efekt jest jak poznizej...potrzebuje aby pobrane z pliku dane znalazly sie w tabeli zwyklej tabeli html owej.
bede wdzieczny za jakiekolwek sugestie
pozdrawiam
Array
(
[0] => Array
(
[0] => Array
(
[0] => wyraz1
[1] => wyraz2
[2] => wyraz3
[3] => wyraz4
[4] => wyraz5
)
)
[1] => Array
(
[0] => Array
(
[0] => wyraz1
[1] => wyraz2
[2] => wyraz3
[3] => wyraz4
[4] => wyraz5
)
)
[2] => Array
gorden
11.01.2012, 21:14:40
no kolega Cię naprowadził na to jak to zrobić, teraz podstaw pod to kod, który utworzy tabele z danymi. przeanalizuj jak on działa, a nie czekasz na gotowca. bo jakikolwiek przykład Ci podać, dopóki nie osiągnie oczekiwanego przez Ciebie efektu, będzie zbędny.
tablica wygląda tak: $out[ wiersz ][ kolumna ]. teraz zrób pętlę i zamień to na htmlową tabele. nic trudnego
canismajoris
11.01.2012, 22:15:10
$wiersz = fopen('test.txt', 'rt' ); $linia = fgetcsv($wiersz,1024, ' '); echo "<TR><TD>{$linia[0]}</TD>" . "<TD>{$linia[1]}</TD>" .
"<TD>{$linia[2]} {$linia[3]}</TD>" .
"<TD>{$linia[4]}</TD></TR>\n";
}
ufff, poszło

, trochę inaczej ale działa, trochę zerżnełem z google, ogólnie nie wiem tylko do czego jest to 1024.
mam jeszcze dodatkowe pytanie czy jest opcja teraz jak już mam tabelę wykonac coś co pozwoli z poziomu www sortować całą tabelę wg. wybranej kolumny?
pozdrawiam
gorden
11.01.2012, 23:04:40
to już javascript, jeśli ma się zmieniać na bieżąco. a jeśli chcesz wyświetlić z poziomu php, to musisz to co jest tym txt jakoś uformować w zmiennej, działasz na niej wg swojej formułki i wyświetlasz htmlem. czyli coś na wzór kodu bzeebzee, tylko przelecieć przez $out kilkoma funkcjami
canismajoris
12.01.2012, 17:12:56
Witam
Mam jeszcze pytanie czy jak już sobie wyświetliłem w petli te kilka linijek w kilku kolumnach to czy jest opcja aby treść np. drugiej kolumny była przyciskiem który otwiera nowe okno w którym coś mi wyświetla?
pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.