Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Proszę o pomoc w utworzeniu schematu bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
damien
Cześć,

Od kilku dni próbuję nauczyć się relacyjnych baz danych. Takie książkowe przykłady są proste (przynajmniej kiedy wszystko jest opisane), jednak gdy próbuję stworzyć własną bazę, to nie wiem jak się za to zabrać.
Dla celów edukacyjnych wymyśliłem bazę aplikacji do zarządzania nieruchomościami.
Czy moglibyście mi pomóc i rozpisać (zgodnie z postaciami normalnymi) tabele jakie będę potrzebował? Zgodnie z instrukcją w książce, podaję listę pytań, jakie muszę sobie zadać, by dobrze zaprojektować bazę danych. Takie oto wymyśliłem:

1. Jakie są dane kontaktowe potencjalnego klienta A zainteresowanego nieruchomością Z?
2. Które nieruchomości interesują potencjalnego klienta A?
3. Które nieruchomości wynajmuje klient B?
4. Które nieruchomości cieszą się największym zainteresowaniem?
5. Którzy potencjalni klienci są zainteresowani nieruchomością Z?
6. Jakie są dane kontaktowe klienta wynajmującego nieruchomość Z?
7. Za ile wynajmowany jest lokal Z?
8. Które nieruchomości były proponowane podczas rozmowy potencjalnemu klientowi B?
9. Po jakich cenach nieruchomości były proponowane klientowi B?
10. W jaki sposób nieruchomość Z została nabyta? (do wyboru: oferta bezpośrednia, aukcja komornicza, agencja nieruchomości)

Fajnie by było rozpisać te tabele w ten spobób:
Klienci (IdKlienta, NazwaFirmy, Imię, Nazwisko, Adres, Miasto, KodPocztowy)
zaznacząc boldem klucze podstawowe a kursywą klucze obce.

Czytałem, że dobrym zwyczajem jest tworzyć tabele słownikowe, gdzie będą zamieszczone np. sposoby nabycia nieruchomości.
W książce do PHP i MySQL przeczytałem jeszcze, że nie warto tworzyć kolumn, które będą częściowo puste, gdyż nie każdy rekord będzie posiadał daną wartość, np. opinia o nieruchomości. Zamiast tego powinno się utworzyć dodatkową tabelę i do niej się odwoływać.

Dla ułatwienia możemy przyjąć, że każda nieruchomość będzie miała nadany w realnym świecie, niepowtarzalny identyfikator.

Zdaję sobie sprawę, że proszę o niemało, ale być może dla profesjonalistów to nie więcej niż kilka minut, a ja siedzę nad tym trzeci dzień i nie jestem pewien czy dobrze projektuję.
ublizzard
Ja może nie odpowiem na twoją prośbę, ale gdy zacząłem swój projekt, katalog stron internetowych, też miałem wiele pytań i nie byłem pewien, czy dobrze piszę kod.
Jednak pisanie kodu i poprawianie go jest na tyle szybkie, że stwierdziłem, że w trakcie prac będę poprawiał/dodawał tabele/kolumny/typy danych/rekordy itd.
Jak samemu się tworzy projekt, to myślę, że nie warto tworzyć aż takiego planu pracy.
Ja swój projekt zacząłem od wyświetlania danych, a dane wprowadzałem przez MyAdmina, dopiero później napisałem strony dotyczące wprowadzania danych.
W trakcie pracy wychodziły problemy, o których wcześniej nawet nie pomyślałem.
To co wyżej napisałem jest tylko moim prywatnym zdaniem i wielu kolegów może się z tym nie zgadzać.
Powodzenia w tworzeniu wink.gif
nospor
Cytat
a ja siedzę nad tym trzeci dzień i nie jestem pewien czy dobrze projektuję.
Skoro masz już swój projekt to go pokaz.
damien
Dzięki za sugestie!

Jednak tak właśnie to robiłem - najpierw rozpisałem na kartce, później przenosiłem to do Accessa (bo dla niego robię bazę) - tam jest wszystko ładnie przedstawione graficzne. smile.gif Jednak jestem na tyle początkujący w tym temacie, że w trakcie tworzenia nie byłem pewien czy dobrze robię, a za każdym razem dochodziłem do momentu, kiedy nie wiedziałem co dalej.

@nospor,
Niestety nie posiadam. Wczoraj w nocy w nerwach usunąłem cały projekt, żeby znowu robić od nowa, ale żeby tym razem dobrze zacząć, postanowiłem spytać społeczność internetową.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.