Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Wysyłanie maila z pętlą
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lethys
Witam,

Mam serwis w którym użytkownik zakłada swój test, a następnie przesyła go znajomym.

Chciałbym zrobić wysyłkę maila do właściciela testu w którym będzie informacja ile osób wypełniło jego test wraz z listą wypełnionych testów.

Chcę, żeby ta wysyłka była w cronie i aby była wysyłana 7 dni od ostatniej aktualizacji.

KOD:

1. <?php
  2. include "config.php";
  3.  
  4. $zapytanie = mysql_query("select * from test where ostatnia_aktualizacja='7'");
  5.  
  6. while ($zmienne = mysql_fetch_array($zapytanie) {
  7.  
  8.  
  9.  
  10. $result = mysql_query("select * from rozwiazania where email='EMAIL_WLASCICIELA_TESTU'");
  11. $numrows = mysql_num_rows($result);
  12.  
  13. //$row[id]
  14.  
  15. $cyfra = 1;
  16. while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
  17.  
  18. $wynik[$cyfra] = "zobacz co wpisał/a w teście <a href=\"http://www.moj_link.pl/\">$row[osoba1]</a><br>";
  19. $cyfra++;
  20.  
  21. }
  22.  
  23.  
  24.  
  25. $message = "<p>Cześć $zmienne[imie],</p><p>Twój test został wypełniony przez <b>$numrows</b> osób.</p><p>Zobacz co kto wpisał w teście:</p><br><p>$wynik[1]<br>$wynik[2]<br>$wynik[3]<br>$wynik[4]<br>$wynik[5]<br>$wynik[6]<br>$wynik[7]<br>$wynik[8]<br>$wynik[9]<br>$wynik[10]<br>$wynik[11]<br>$wynik[12]<br>$wynik[13]<br>$wynik[14]<br>$wynik[15]<br>$wynik[16]<br>$wynik[17]<br>$wynik[18]<br>$wynik[19]<br>$wynik[20]<br></p>";
  26.  
  27.  
  28. $content = $message;
  29. //$header = "From: $od \r\n";
  30. $header = 'From: Moj Mail <mojmail@gmail.com>' . "\n";
  31. $header .= 'MIME-Version: 1.0' . "\r\n";
  32. $header .= 'Content-type: text/html; charset=UTF-8' . "\r\n";
  33. (mail('emailodbiorcy@gmail.com', 'Michał, Twój test wypełniło $numrows osób!', $content, $header));
  34.  
  35. }
  36.  
  37. ?>

Zrobiłem to w ten sposób ale niestety kod nie działa, nie wysyła mi informacji o testach dla uzytkownika z mailem EMAIL_WLASCICIELA_TESTU, a adres emailodbiorcy@gmail.com

CuteOne
Do wysyłki maili przez PHP polecam PHPMailer - o jego wartości przekonasz się podczas użytkowania smile.gif

ps.
1. (mail() questionmark.gif bez ( przed mail()
2. Jeżeli zawrzesz string w apostrofach ' ' php nie będzie widział zmiennych. Powinno być "Michał, Twój test wypełniło $numrows osób!"
3. Indeksy w tablicach asocjacyjnych zawieramy w apostrofy lub cudzysłowie $tablica["aaaa"]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.