Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] opisy produktów w mini sklepie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dstp
napisałem prosty mini sklep internetowy w kilku językach. Mam panel administracyjny, w którym dodaje się produkty, problem polega na tym, że produkty muszą być w kilku językach. Zrobiłem już zakładki z językami, ale nie wiem jak to do bazy wrzucać. Czy zrobić w tabeli produkty, nowe pola (content_en, content_de, content_ru itd) czy osobną tabele i tam pola id, product_id, lang, conent. Przy dodawaniu produktu mam jeszcze pole "cena" i cena będzie inna zależna od wybranego języka. Jak to zrobić?

questionmark.gif
Rysh
Możesz zrobić chociażby tabelkę "opisy" a w niej:
id_opisu
id_produktu
jezyk
opis

Następnie przy wyświetlaniu przedmiotu pobierasz wszystkie opisy dla id_produktu, następnie tworzysz link dla każdego jeżyka.
I byś mógł dodawać tyle języków ile chcesz, w dodatku wszystko dynamicznie.
zdemotywowany
Produkty:
ProduktID
JezykID

Jezyki:
JezykID
Jezyk

Laczenie:
ProduktID
JezykID
NazwaProd
OpisProd
CenaProd

Tabela Produkty zawierać będzie ID wszystkich produktów we wszystkich językach.
Tabela Jezyki zawierać będzie ID wszystkich języków i język.
Tabela Laczenie zawierać będzie ID produktu, ID języka, Nazwę, Opis i Cenę produktu w tymże języku.

Gdy będziesz chciał dodać nowy język do jakiegoś produktu to dodajesz nowy język do tabeli Produkty i zawartość do Laczenie.
dstp
Cytat(Rysh @ 16.01.2012, 13:16:01 ) *
Możesz zrobić chociażby tabelkę "opisy" a w niej:
id_opisu
id_produktu
jezyk
opis

Następnie przy wyświetlaniu przedmiotu pobierasz wszystkie opisy dla id_produktu, następnie tworzysz link dla każdego jeżyka.
I byś mógł dodawać tyle języków ile chcesz, w dodatku wszystko dynamicznie.

a jak w panelu mam zrobić dodawanie i edycje?
Rysh
Cytat(dstp @ 16.01.2012, 16:29:55 ) *
a jak w panelu mam zrobić dodawanie i edycje?

Wchodzisz w edycję przedmiotu, masz dodaj opis w języku i prosty formularz:
Kod
<form method="POST">
<input type="hidden" value="$id_produktu" name="id_produktu" />
<input type="text" name="jezyk" /><br />
<textarea name="opis_w_jezyku" /></textarea><br />
<input type="submit" value="Dodaj" name="dodaj" />

W input jezyk wpisujesz sobie skróconą nazwę jezyka np, en, de, es... (zawsze możesz dodać tam pole wyboru zamiast ręcznego wprowadznia skótu kraju).

Edycja prawie identycznie, tylko w text dajesz value z bazy, to samo w textarea - tylko zamiast nowego wpisu edytujesz poprzedni.

Przynajmniej ja to tak widzę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.