Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Międzynarodowy serwis
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
michalprog
Będę niedługo pisał międzynarodowy serwis. Będzie to polegało na tym, że użytkownik wybierze język, w jakim chce, aby portal był wyświetlany, po czym cała strona zostanie wyświetlona w tym języku.

I mam takie pytanie:
W jaki sposób zaimplementować to w kodzie? Czy użyć jakiejś tablicy (kilku tablic, z których każda będzie zawierała inny język)?

Pozdrawiam
Michał
IceManSpy
Jest taki temat w dziale PRO:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=44703

Możesz czytać albo od początku albo od końca, jak wolisz. Któryś mechanizm wybierzesz.
by_ikar
Osobiście robię to tak, że mam pliki. Każdy plik to osobny język, a jaki to będzie plik, xml, json, php, yaml to już twoja sprawa. Osobiście preferuje yamla. Do tego mam klasę do obsługi takiego języka i całość pięknie lata. Dodałem jeszcze taki jeden ficzer, nie wiem czy dobrze w sumie. Otóż, jest jeden podstawowy język, który można ustawić w konfiguracji. I załóżmy że ten język ma kompletne tłumaczenie. W przypadku innych języków to tłumaczenie może nie być kompletnie. Dlatego też rekursywnie łącze tablice i w przypadku kiedy w innym niż domyślny język nie będzie jakiegoś przetłumaczonego tekstu, zostanie to zastąpione tekstem z domyślnego języka. W ten sposób nie będę miał pustych miejsc, a dodatkowo zrobiłem sobie bardzo fajny moduł do tłumaczenia bezpośrednio z panelu administracyjnego wink.gif
michalprog
Dziękuję! smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.