Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]aktywacja Kodu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
yas
Witam. Mam xxx kodów, a każdy odzielony enterem. Jak sprawdiź, czy $kod znajduje się na liście, a potem by go usuneło z tej listy. I w echo wyświetliło OK, a jeżeli nie ma go na liście "blad"
piotrooo89
explode
in_array
unset
yas
rozumiem.

Mam komendą EXPLODE zapisać zawartość do tablicy. Następnie IN_array znaleźć. Tylko nie rozumiem jak za pomocą UNSET usunąć kod. Może ktoś mi wytłumaczyć? Wydaje mi się, że zastosuje zmianę tylko na tablicy. A jak to potem zapisać?
Rysh
Cytat(yas @ 18.01.2012, 16:35:42 ) *
rozumiem.

Mam komendą EXPLODE zapisać zawartość do tablicy. Następnie IN_array znaleźć. Tylko nie rozumiem jak za pomocą UNSET usunąć kod. Może ktoś mi wytłumaczyć? Wydaje mi się, że zastosuje zmianę tylko na tablicy. A jak to potem zapisać?

Za pomocą explode rozdzielisz sobie wszystkie te kody, każdy kod trafi do tablicy.
in_array, jak sama nazwa mówi - sprawdza czy kod xxx znajduje się w tablicy (w tym przypadku którą utworzyłeś przed chwilą za pomocą explode)
Jeżeli in_array, zwróci true to używasz un_set aby usunąć ją z tablicy. Jeśli false wyświetlasz prosty komunikat Błąd.

Wszystko osiągniesz przeglądając przykłady w manualu.
piotrooo89
jak znajdziesz to w tablicy, to robisz array_search i zwróci Ci to klucz i robisz unset(tab[klucz]) i już nie masz w tablicy. na końcu możesz implode zrobić.
yas
<?php
$youcod = test // Tutaj kod który został przesłany
$kody = "12345678 x 500 (4000 znaków)"; //Tutaj lista kodów. Zmieniłem wartośc
$kodytab = explode($youcod, $kody);
echo "kod ";
if (in_array($youcod, $kodytab)) {
echo "OK";
}

?>

Kod
Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE in /homepages/5/d348749687/htdocs/television/activate.php on line 3

Jestem w tym kompletnie zielony:D. Wydaje mi się, że nie może być w zmiennej 4000 znaków. Może ktoś dodać do tego, aby usuneło kod z listy, bo tego nie rozumiem.
Rysh
Cytat(yas @ 18.01.2012, 17:13:23 ) *
  1. <?php
  2. $youcod = test // Tutaj kod który został przesłany
  3. $kody = "12345678 x 500 (4000 znaków)"; //Tutaj lista kodów. Zmieniłem wartośc
  4. $kodytab = explode($youcod, $kody);
  5. echo "kod ";
  6. if (in_array($youcod, $kodytab)) {
  7. echo "OK";
  8. }
  9. ?>

Po pierwsze pomyśl chwilę co Ty zrobiłeś...
  1. $TwojKod = '69';
  2. $TysiacKodow = '1, 2, 3......, 2000...';
  3.  
  4. $KodyDoTablicy = explode(', ', $TysiacKodow);
  5. if(in_array($TwojKod, $KodyDoTablicy)) {
  6. echo 'kod wystepuje w tablicy';
  7. //tutaj jeszcze dajesz funkcję array_search
  8. } else {
  9. echo 'nie ma takiego kodu';
  10. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.