Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML]Pomoc przy cięciu dużego layouta
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maciek1705
Witam serdecznie mam do Was pytanie być może że banalne ale próbowałem się sam z tym uporać jednak moje koncepcje okazały się klapą. Mój problem polega na tym mam nietypowe tło na stronę co wyklucza użycie repeat tło musi być więc odpowiednio pocięte. Wyobraźmy sobie taką rzecz strona ma szerokość 960px natomiast tło 2000px. Nie ma tu nic złego gdyby nie to że jego rozmiar jako jednego pliku jpg wynosi 3MB blink.gif to gruba przesada. Nie mogę przyciąć tła w poziomie istnieje tylko przycinanie w pionie. Miałem taką wizję żeby żeby w sekcji body utworzyć 3 divy z tym że jeden ten po środku byłby centrowany na środek ekranu i miałby 960px szerokości. Divy po bokach czyli z lewej i prawej wypełniały by resztę ekranu i w te divy 3 wstawiłbym pocięte pliki wtedy każdy z nich miałby 300KB to już jest coś. Sęk w tym że nie moę zbudoać takiego układu próbowałem na float ale wtedy nie działa margin auto w środkowym divie i zonk. Czytałem że istnieje coś takiego jak multi background lecz to nie śmiga pod IE. Więc proszę Was o pomoc może już coś takiego robiliście i wiecie jak to ogarnąć bo nie mogę sobie z tym poradzić. Pozdrawiam
pedro84
Pierwsze i zasadnicze pytanie: co jest na tym tle? Pokaż podgląd.
Maciek1705
być może że już to rozwiązałem ale postaram się wrzucić to tło dzisiaj. Pozdrawiam
Ok problem rozwiązany jakby ktoś kiedyś miał podobny dylemat to wyjaśniam dość proste i sprytne rozwiązanie z całego tła np. 3000x3000px wycinamy na środku w programie graficznym prostokąt o szerokości strony i długi na 3000px jego kolor ma być biały w ten prosty sposób z pliku który miał 3MB robi się plik o rozmiarze 400KB. Środek który wycieliśmy wklejamy na tło kontenera w którym będzie treść strony. W html 5 i css3 można zrobić multi background, znacznie lepsze rozwiązanie jednak nie wszystkie przeglądarki obsługują html 5 jak ie6;p. Pozdrawiam i temat można zamknąć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.