Witam serdecznie mam do Was pytanie być może że banalne ale próbowałem się sam z tym uporać jednak moje koncepcje okazały się klapą. Mój problem polega na tym mam nietypowe tło na stronę co wyklucza użycie repeat tło musi być więc odpowiednio pocięte. Wyobraźmy sobie taką rzecz strona ma szerokość 960px natomiast tło 2000px. Nie ma tu nic złego gdyby nie to że jego rozmiar jako jednego pliku jpg wynosi 3MB

to gruba przesada. Nie mogę przyciąć tła w poziomie istnieje tylko przycinanie w pionie. Miałem taką wizję żeby żeby w sekcji body utworzyć 3 divy z tym że jeden ten po środku byłby centrowany na środek ekranu i miałby 960px szerokości. Divy po bokach czyli z lewej i prawej wypełniały by resztę ekranu i w te divy 3 wstawiłbym pocięte pliki wtedy każdy z nich miałby 300KB to już jest coś. Sęk w tym że nie moę zbudoać takiego układu próbowałem na float ale wtedy nie działa margin auto w środkowym divie i zonk. Czytałem że istnieje coś takiego jak multi background lecz to nie śmiga pod IE. Więc proszę Was o pomoc może już coś takiego robiliście i wiecie jak to ogarnąć bo nie mogę sobie z tym poradzić. Pozdrawiam