piotr_lanc
24.01.2012, 00:07:59
Witam
Wewnątrz kodu php ostry nawias zamykający jest traktowany jako "?>" i kończy wykonywanie php np w lini:
echo "<a href='strona_1.html' class='przycisk1a'> Przejdz do panelu logowania </a>";}
ostatni nawias ostry z wyrażenia </a> kończy mi PHP jakby to było "?>". Jest tak w PHP Version 5.3.9, w starszych nie miałem tego problemu.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam Piotr
by_ikar
24.01.2012, 08:33:35
Zmień cudzysłów na apostrof. Po co używać tego, skoro nie masz wewnątrz takiego cudzysłowia żadnej zmiennej? Zresztą po co w ogóle używać cudzysłowia w echo? Mało kiedy jest tak na prawdę potrzebny i są to raczej sytuacje wyjątkowe. W każdym innym przypadku powinno się używać apostrofu:
Kod
echo '<a href="strona_1.html" class="przycisk1a"> Przejdz do panelu logowania </a>'; }
piotr_lanc
24.01.2012, 10:59:47
Niestety nie pomaga, ostry nawias przed apostrofem wyrzuca z php. Jakieś inne pomysły?
Mam Apache2,2, PHP Version 5.3.9, MySQL Server 5.5 postawione pod Win7. Może coś w konfiguracji PHP bo te same kody chodzą normalnie na innym kompie pod XP i na starszych werrawiamsjach apacha, php i mysqla.
Pozd
nospor
24.01.2012, 11:01:03
Bardziej bym stawiał na to, że rozpoczynasz poprzez <? a powinieneś rozpoczynać poprzez <?php
Nawiasy zamykające z reguły nic nie wyrzucają
piotr_lanc
24.01.2012, 13:49:17
No właśnie problem jest w tym, że wykonywanie kodu php kończy się na nawiasie ostrym (jak w przykładzie wyżej) a nie dopiero na tagu kończącym "?>". W oknie przeglądarki mam resztę kodu - tę nawiasie ostrym.
Nie stosuję short tagów (w php.ini - off), jak pisałem ten sam kod na innym kompie (w usłudze localhost) wykonuje się poprawnie.
Piotr
Ilware
24.01.2012, 13:54:36
wyłącz short_tags w php ini jeżeli masz włączone, i daj więcej kodu.
roghatt
24.01.2012, 14:21:57
nie łatwiej?:
echo "<a href=\"strona_1.html\" class=\"przycisk1a\">Przejdz do panelu logowania</a>";
untorched
24.01.2012, 14:26:42
A dlaczego tak? Mniej czytelnie, mniej wygodnie i do tego takie cudzysłowie? Pojedynczy apostrof w tym wypadku będzie o wiele bardziej wydajniejszy. A co do błędu, to tak jak wyżej piszą, wydaje mi się, że zawiniły short_tags.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.