Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Łączenie zapytań do bazy + czyszczenie z wartości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Pcbecaw
Zastanawiam się jak połączyć 2 polecenia, które ma wykonać baza danych.
A więc tak: chciałbym wyczyścić wartość w jednej kolumnie, jednego rekordu tabeli i zastanawiam się, czy do tego nie służy czasem funkcja TRUNCATE?
Chciałbym, aby baza zrobiłami UPDATE i to usuwanie (przypuszczam, że TRUNCATE) w jednym zapytaniu. Jak to zrobić? Jak łączyć te update rekordów i usuwanie ich? (oczywiście innych, niż update)
nospor
  1. UPDATE tabela SET pole=NULL WHERE blabla
Pcbecaw
  1. $zapytanie1 = 'UPDATE `test` SET `haslo`="'.$haslo.'" WHERE `kod`="'.$nick.'"';
  2. $idzapytania1 = mysql_query($zapytanie1) or die(mysql_error());
  3. echo 'hasło zmienione';}

Mam coś takiego i chciałbym do tego jeszcze dodać czyszczenie wartości, gdzie `kod`="'.$nick.'"
Jak to zrobić?
Może tak?
  1. $zapytanie1 = 'UPDATE `test` SET `haslo`="'.$haslo.', `kod`=NULL" WHERE `kod`="'.$nick.'"';

Ale wydaje mi się, że nie, bo chyba najpierw mi wyczyści pole kod, a później sprawdzi, gdzie był taki kod i zrobi się błąd?
Pcbecaw
Nie rozumiem, czy jeśli zrobie update i jednocześnie wyzeruje inna wartość, to argument WHERE będzie jeszcze brany pod uwagę, bo teoretycznie będzie sprawdzał puste pole.
nospor
najpierw jest where a potem ustawianie wartosci, wiec tak, bedzie dzialalo.
Pcbecaw
Coś takiego wyskakuje:
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'N42KIOE65LDBU3B8IELH4C5H8Z62"' at line 1

Przy takim kodzie:
  1. $zapytanie1 = 'UPDATE `test` SET `haslo`="'.$haslo.', `kod`=NULL WHERE `kod`="'.$nick.'"';

Nie wiem co jest tutaj nie tak.
nospor
Jak otwierasz tekst w mysql to wypdaloby go zamknąc
nie: ...."tekst
a: ......"tekst"

Pozatym teksty w mysql bierze sie w apostrofy a nie w cudzyslowia
Pcbecaw
Niedopatrzenie, dzięki wielkie wink.gif
nospor
Nastepnym razem wyświetlaj sobie jak wygląda pełne zapytanie to takie niedopatrzenia będą od razu widoczne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.