Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z odpowiedznim formatem daty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
yakass
Witam,

piszę skrypt pokazujacy ile czasu nie było usera na stronie. No i utknałem w pewnym momencie. Mam cos takiego:
  1. <?php
  2.  
  3. $conf_dzis = date(&#092;"Y-m-d H:i:s\");
  4. $data_last_spr = &#092;"2004-07-14 20:00:00\"; // powiedzmy, ze to byla data ostatniego logowania
  5. $post_rozn = strtotime($conf_dzis)-strtotime($data_last_spr);
  6.  
  7. ?>

Zmienna $post_rozn pokazuje roznice w sekundach miedzy aktualna data a ostatnim logowaniem.
A ja chciałbym, żeby informacja wyświetlała się w takiej formie:
Kod
Użytkownik jest offline od: [dni] [godzin] [minut]

Oczywiście w miejsce [dni] [godzin] [minut] mają się pojawić odpowiednie wartości.
rzseattle
Proponuje Ci jeszcze raz przejzec manual i pzyjzec sie funkcji date" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

php => php Poczatkujacy
yakass
Nie wiem... blink.gif. Pokazuje mi date, a nie roznice w czasie. Ja chce roznice w czasie... Zeby nie bylo, ze nie czytalem manuala:

1. <?php
  2. // ale to i tak nie dziala :( 
  3. echo date('Y-m-d H:i:s',$post_rozn);
  4. ?>
Dabroz
  1. <?php
  2. $post_rozn=time()-$data_last_spr;
  3. //ilosc sekund
  4. ?>
yakass
Dabroz , nie rozumiem... po co mi ta liść sekund? Przeczytaj mój pierwszy post, ja wiem jak wyliczyć różnice w sekundach, ale nie wiem jak to wykożystać, żeby swormatować to do takiej postaci:

Kod
Użytkownik jest offline od: [dni] [godzin] [minut]

Poza tym twój kod nie działa (miał chyba działać tak samo, jak mój, w pierwszy poście ale nie tak odejmuj się daty).
Dabroz
Musisz mieć datę zalogowania przechowywaną jako UNIX_TIMESTAMP, a potem za pomocą kodu który podałem wyliczasz ilość sekund, a potem np za pomocą % wyliczasz ile to dni, godzin, minut itd...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.