Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][HTML][PHP]input i przesyłanie zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
canismajoris
Witam

Mam kolejny problem.

mm coś takiego

1. <form name=input action=test.php method=get><input type=text name=nazwa value='fraza'>
  2. <input type=submit value=go>

teraz chcialbym aby po wcisnieciu "go" przenioslao mnie do pliku test.php ze zmienna "fraza"
moze ktos cos podpowiedziec czy mozna tak czy w js?

z gory dzieki.
pifarek
  1. echo $_GET["fraza"];

?
Lombi
Cześć,
Poczytaj sobie kolego o tablicach GET i POST w manualu.
W przedstawionym przez Ciebie wypadku tak jak napisał @pifarek w pliku test.php dane z inputa o nazwie "nazwa" odbierasz poprzez $_GET['nazwa'] itd...
canismajoris
Wiem czytałem, ale próbuje zrobić małe kombo i ni edziała.

napisze dokładnie o co chodzi..

chciałbym aby wpisywana fraza w pole tekstowe przenosila sie do drugiego pliku php jako zmienna dla polecenia exec(plik.sh $zmienna) ktory odpala mi pewien skrypt w bashu.

i kiedy w drugim pliku wpisuje $_GET['fraza']
exec (plik.sh $fraza) nie działa - nie pobieraz tej zmiennej.

jakies sugestie?
bede wdzieczy siedze juz nad tym drugi dzien..
z gory dzieki
Lombi
Pokaż kawałek kodu z formularza i pliczku który ma to odbierać. Coś mi się zdaje że pomotałeś nazwy zmiennych, ale bez kodu to tylko teoria smile.gif
canismajoris
plik1.php wysyłający formularz

1. echo '<form name=input action="plik2.php" method=get><input type=text name=fraza value="tu wpisz nazwe">
  2. <input type=submit value=wyszukaj />
  3. </form> ';

plik2.php odbierajacy formularz

1. function funkcja()
  2. {
  3. $dane=$_GET['fraza'];
  4. exec("skrypt.sh $dane");
  5. }
  6.  
  7. funkcja ();

i skrypt sie nie odpala
Lombi
Sądzę że się odpala tylko Ty nie odbierasz jego wyniku.
Zerknij na ten temat może Ci podpowie link
canismajoris
ok już mam , miałem literowki w sciezce, jeszcze uprawnienia do tego doszły.

ogólnie juz działa.
tj. otwieram strone (plik1.php) na ktorej wpisuje tekst w (form) i po wcisnieciu (ok) tekst leci jako (zmienna) do (plik2.php) ktory odpala (skrypt) z ta zmienna.
skrypt mi cos przelicza na podstawie zmiennej i zapisuje mi (wynik) do pliku (plik3.php).

wszystko smiga.

tylko aby onejrzec (wynik) calosci z pliku (plik3.php) musialem dorobic obok przycisk ktory mnie na plik3.php przenosi.
masz jakis pomysl aby w po wcisnieciu (ok) w pliku (plik1.php) wszystko robilo sie jak sie robi, ale od razu przenosilo mnie na plik3.php aby obejrzec wynik?

Lombi
  1. header("Location: nazwapliku.php");

Powinno wystarczyć. Po wykonaniu i odbiorze informacji. Header musi być przed echo, print, kodem html-a itd. Jeśli już musisz użyć tego gdzieś w środku to polecam jeszcze poczytać o ob_start, ob_end_clean i ob_end_flush. Działaj smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.