Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]mod_rewrite
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maviozo
Mam dwa foldery wg struktury:
Kod
/
/beta/

Jak nietrudno się domyślić, w beta przygotowuję nową odsłonę cms. W obu folderach stosuję mod_rewrite, które przepisuje query_string według schematu:
Kod
adres: coś/tam
efekt: index.php?coś/tam
Zmienne te dalej sobie przeparsowuję przez php. Natchnąłem się jednak na problem, gdy folder / 'przechwytuje' zapytanie z /beta/ traktując /beta/ jako część swojego adresu. W sumie głowiłem się nad tym parę dobrych minut, gdy z tajemniczego powodu przestało mi banglać, zanim wpadłem na to biggrin.gif
Ale do rzeczy: niestety sam plik mod_rewrite mam z gotowca i po prostu nie umiem tego wszystkiego ogarnąć. W folderze / potrzebuję dodatkowego RewriteCond, które nie będzie zwracać uwagi na wszystkie wpisy, które będą zawierać /beta, tylko nie wiem, jak to zrobić. Mój trop, to RewriteCond %{REQUEST_URI} ale nie wiem co dalej (jakiś pewnie wykrzyknik?)
erix
Jest to w kursach o Rewrite, poszukaj.
maviozo
Wszędzie sa tylko te same przykłady, zresztą którego używam, natomiast nigdzie jakoś nikt nie tłumaczy z czego te procenty i nawiasy. Samo RewriteRUle jako tako rozumiem, choć to wyrażenie regularne, ale akurat nie wiem, jak zapisać zaprzeczenie w rewriteCond. Nie lubię iść na łatwiznę i prosić o gotowe rozwiązanie, ale nie znalazłem na razie przejrzystego tutoriala, w którym krowie na rowie tłumaczą, co i jak..
by_ikar
http://eriz.pcinside.pl/weblog/mod_rewrite...wiazac-208.html <- ze trylion razy linkowany ten wpis na blogu już był. @erix, tak z ciekawości, masz jakieś statystyki ile sam tylko ten wpis na twoim blogu był odwiedzony? Sam chyba tylko z 10-20 razy komuś dawałem ten link, ciekaw jestem tych statystyk biggrin.gif
maviozo
Z tego co dedukuję, to rozwiązać problem powinno po prostu:
RewriteCond %{REQUEST_URI} !beta(.*)$
a nawet samo
RewriteCond %{REQUEST_URI} !beta

ale to nie pomaga. Sprawdziłem na innych przykładach i zdaje się wtedy działać, co sugerowałoby problem innej natury. Czy w sytuacji, kiedy w obu folderach jest .htaccess tak skonstruowany, któryś z nich ma wyższy priorytet? NIe wiem jak wyśledzić przyczynę, jakieś porady?

Rozwiązałem problem. Okazało się, że Firefox, na którym błąd występował, miał w cache'u "zapamiętane" przekierowanie. Nie wiem jakim cudem, skąd i dlaczego, ale trochę mnie to zaskoczyło. W każdym razie problem rozwiązany, choć przyczyna leżała zupełnie gdzie indziej. Temat można zamknąć smile.gif

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.