Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][MySQL][PHP] Problem z PHP/MySQL po formacie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
qweluke
Hej,

pomóżcie bo już kończą mi się pomysły.
Robiłem format, zainstalowałem nową wersję XAMPP.
Na początku miałem problem z ustawieniem hasła do roota ale ostatecznie udało się i w pliku config.inc.php ustawiłem

1. /* Authentication type and info */
  2. $cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'config';
  3. $cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root';
  4. $cfg['Servers'][$i]['password'] = 'haselko';
  5. $cfg['Servers'][$i]['extension'] = 'mysql';
  6. $cfg['Servers'][$i]['AllowNoPassword'] = true;

Następnie w phpmyadmin w sekcji uprawnienia dodałem takie samo hasła dla roota (dwa konta, localhost i 127...).

Na stronie którą wcześniej pisałem mogę się już zalogować (więc jest połączenie z bazą..) natomiast cały czas mam problem ze zmiennymi :|

przykładowo

1. Notice: Use of undefined constant m - assumed 'm' in C:\xampp\htdocs\Kopia\miesieczny.php on line 35
  2.  
  3. Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in C:\xampp\htdocs\Kopia\miesieczny.php on line 36
  4.  
  5. Notice: Use of undefined constant j - assumed 'j' in C:\xampp\htdocs\Kopia\miesieczny.php on line 37
  6.  
  7. Notice: Undefined index: miesiac in C:\xampp\htdocs\Kopia\miesieczny.php on line 38
  8.  
  9. Notice: Undefined index: dzial in C:\xampp\htdocs\Kopia\miesieczny.php on line 39

odwołuje się do tego

1. $miesiac=date(m);
  2. $rok=date(Y);
  3. $dzis=date(j);
  4. $WybranyMiesiac=$_GET['miesiac'];
  5. $WybranyDzial=$_GET['dzial'];

Wcześniej w ten sposób działało, teraz nie chce...

Tak samo z innymi
  1. Notice: Use of undefined constant godziny_kolory - assumed 'godziny_kolory' in C:\xampp\htdocs\Kopia\miesieczny.php on line 516
  2.  
  3. Notice: Use of undefined constant godziny - assumed 'godziny' in C:\xampp\htdocs\Kopia\miesieczny.php on line 517

1. $ilosc = mysql_num_rows($Kolory);
  2. while($ustawienia = mysql_fetch_array($Kolory)) {
  3. $gkolory[]=$ustawienia[godziny_kolory];
  4. $godziny[]=$ustawienia[godziny];
  5. $gwyswietlane[]=$ustawienia[godziny_wyswietlane];
  6. }

Z innymi stronami które wcześniej pisałem i działały przed formatem mam ten sam problem :/
nospor
nie: godziny_kolory
a: 'godziny_kolory'
analogicznie reszta... toż to są podstawy podstaw :/
strife
Pewnie nowsza wersja XAMPP'a ma włączone czulsze raportowanie błędów (error_reporting) przez co widzisz błędy, których wcześniej nie widziałeś.

Możesz albo: poczytać o błędach typu Notice i poprawić te błędy (co jest najlepszym rozwiązaniem)
Albo: Zmniejszyć czułość raportowania błędów (co nie jest zalecane, ze względu na późniejsze trudności w diagnostyce błędów w przypadku innych błędów - więcej? Szukaj na forum)

Pzdr.
qweluke
Wiem ze to podstawy podstaw niemniej wcześniej działało tongue.gif
Teraz nawet jeśli zmienie na
  1. $miesiac=date('m');
  2. $rok=date('Y');
  3. $dzis=date('j');

To dalej dostaję
  1. Notice: Use of undefined constant m - assumed 'm' in C:\xampp\htdocs\grafik\miesieczny.php on line 35
  2.  
  3. Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in C:\xampp\htdocs\grafik\miesieczny.php on line 36
  4.  
  5. Notice: Use of undefined constant j - assumed 'j' in C:\xampp\htdocs\grafik\miesieczny.php on line 37

Nie wiem co tutaj dalej jest źle, ale pomogło wyłączenie raportowania błędów.
http://complete-concrete-concise.com/web-t...errors-in-xampp

Mimo wszystko prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego problemu do końca a nie obejścia go.
strife
Coś ściemniasz, jakbyś naprawił to tak jak Ci napisał nospor na pewno nie miałbyś błędów o nieokreśloną stałą tongue.gif

I chcesz mi powiedzieć, że ten kod:

1. $miesiac=date('m');
  2. $rok=date('Y');
  3. $dzis=date('j');

Wywala Ci takie błędy jak napisałeś wyżej? Na pewno nie tongue.gif

Poza tym upewnij się czy coś Ci się przypadkiem nie zacache'owało.
qweluke
ok, po wyczyszczeniu cacheu zaczęło działać normalnie smile.gif

Dzięki za pomoc panowie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.