Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL]Rodzaje "dodawania" do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Jacek-Placek
Znalazłem 2 rodzaje dodawania rekordów do bazy danych:
  1. INSERT INTO tabelka SET login='$login', haslo='$haslo

oraz
  1. INSERT INTO nazwa_tabeli (nazwa_pola1, nazwa_pola2) VALUES (wartosc_pola1, wartosc_pola2)

Czym one się różnią i do czego ich używać ?
Sephirus
hehe jest jeszcze

1. INSERT DELAYED (...)
  2.  
  3. -- i
  4.  
  5. INSERT IGNORE (...)
  6.  
  7. -- a także
  8.  
  9. INSERT (...) ON DUPLICATE KEY

i parę innych ;P

A tak na serio smile.gif

To różnią się tym że to pierwsze nie działa - skąd Ty to wziąłeś?

EDIT: Przepraszam źle przeczytałem smile.gif
-placek-
Ups... dodałem trzy sakie same tematy wstydnis.gif Wziąłem to z http://www.kess.snug.pl/?sid=10&pid=42 Ale u mnie działa. Czyli dodawać rekordy można tylko tym drugim sposobem ?
nospor
Pierwszy sposób też jest jak najbardziej ok. Polecam obu lekturę manuala
Sephirus
Nie nie wszystko jest ok

To jest tak:

w MySQL to zadziała

w PostgreeSQL z tego co wiem nie powinno

To pierwsze to jest jakiś wymysł MySQL'a ... nigdy z tego nie korzystałem... na siłę wzięte ze składni UPDATE... Ja nie umiem Ci powiedzieć czym się różnią...
Crozin
Widzę, że pytanie dotyczy konkretnie MySQL-a: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/insert.html - wszystko jest dosyć jasno opisane.
-Placek-
A tym drugim da rade zmienne z formularza zaaplikować ? Bo mi nie wychodzi za bardzo. Dodaje pusty ciąg tekstowy.
Sephirus
Obydwoma się da - coś musisz mieć źle...
Jacek-Placek
  1. $dodawanie= "INSERT INTO budynki (`ID`, `Nazwa`, `Zdjecie`, `Drewno` , `Jedzenie`, `Kamien`, `Wegiel`, `Zelazo`, `Zloto`, `Opis`) VALUES
  2. ('', '$Nazwa', '$Zdjecie', '$Drewno', '$Jedzenie','$Kamien','$Wegiel','$Zelazo','$Zloto','$Opis')";
  3. $idzapytania = mysql_query($dodawanie);
  4. }
  5. if ($idzapytania){echo' jest ok, ';} else{echo"nie jest ok"; echo mysql_error();}

Pokazuje Nie jest ok.
Na myAdminie też nie widać że dodano rekordy. Nie pokazuje się żaden błąd, dlaczego nie dizała ?
nospor
Jakby nie było OK to byś dostał też komunikat stad:
echo mysql_error();

Zakładam, że nie jestes na tyle nierozgarniety bym dostawac ten error ale nam go nie pokazywaćquestionmark.gif

ps:
$idzapytania = mysql_query($dodawanie);
}
co robi ta klamra na dole? Czyśbyś to odpalał warunkowo? No to może najzwyklej w swiecie ci do tego warunku nie dochodzi.

Zanim napiszesz następnego posta zapoznaj sie z :
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
Lolowy placek
LoL, teraz działa ! (?) Nic nie zmieniałem. Do zamknięcia.
nospor
Nie dość że jestem wróżką (co było widać w temacie parę dni temu) to jeszcze mam magiczne bioprądy biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.