Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Numer tygodnia w php oraz w MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Barcelona
Witam, nie wiem czy to ja zrobiłem gdzieś błąd czy czegoś nie dopatrzyłem. Otóż pobieram z bazy wyniki produkcyjne z konkretnego tygodnia zapytaniem

1. $tydzien = $year.$week;
  2. $brygada = $_SESSION['brygada'];
  3. $result=mysql_query("SELECT brygada, SUM(waga_pr) AS waga_pr, SUM(ilosc_pr) AS ilosc_pr, SUM(pracownicy) AS pracownicy, SUM(braki) AS braki from produkcja where brygada='$brygada' AND YEARWEEK(data)='$tydzien'");

Jednak nie wiem dlaczego MySQL wyniki pobiera od niedzieli. Rozumiem że są różne interpretację tygodnia, jedne od niedzieli a drugie od poniedziałku. Próbowałem dodać parametr %u do zapytania żeby liczyło od poniedziałku, ale krzaki mi powyskakiwały.

Dlaczego jest taka różnica pomiędzy tygodniami w bazie a funkcją date("W"), która liczy od poniedziałku?
pmir13
W mysql nie ma parametru %u, jest natomiast parametr liczbowy, na przykład YEARWEEK(data,1) albo jeśli liczyć tygodnie z poniedziałkiem w danym roku to YEARWEEK(data,5).
Barcelona
Gra Gitara smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.