Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dziwne (dla mnie) Warningi :/
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mtr
Witam. A wiec mam generatora miniaturek do galerii zdjeć. ma on z podanego katalogu pobrac zdjecia, zrobic z nich miniaturki i wrzucic je do katalogu o nazwie "m" znajdujacego sie w katalogu z duzymi fotkami.

kod wyglada tak (fragment odpowiedzialny, w nim sa warningi):

1. <?php
  2.  
  3. $nazwa_gal=$_POST['nazwa_gal'];
  4. $uploadthumb=&#092;"./galerie/\".$nazwa_gal.\"/m/\";
  5.  
  6. //robienie miniaturek
  7. $dir1= &#092;"./galerie/\".$nazwa_gal.\"/\" ; //sciezka do nazw galerii
  8. if(!($dp1 = opendir($dir1)))
  9. die(&#092;"Nie mogę otworzyć $default_dir.\");
  10. while($file1 = readdir($dp1))
  11. {
  12. if($file1 != '.' && $file1 != '..')
  13. $nazwa[]=$file1;
  14. }
  15.  
  16.  
  17.  
  18. $licznik1=0;
  19. while($licznik1<count($nazwa)) {
  20.  
  21.  if (!$max_width) $max_width = 120; // max szerokosc miniaturki 
  22. if (!$max_height) $max_height = 90; // max wysokosc miniaturki 
  23.  
  24. $size = GetImageSize($dir1 . $nazwa[$licznik1]); 
  25. $width = $size[0]; 
  26. $height = $size[1]; 
  27.  
  28. $x_ratio = $max_width / $width; 
  29. $y_ratio = $max_height / $height; 
  30.  
  31. if ( ($width <= $max_width) && ($height <= $max_height) ) { 
  32. $tn_width = $width; 
  33. $tn_height = $height; 
  34. } 
  35. else if (($x_ratio * $height) < $max_height) { 
  36. $tn_height = ceil($x_ratio * $height); 
  37. $tn_width = $max_width; 
  38. } 
  39. else { 
  40. $tn_width = ceil($y_ratio * $width); 
  41. $tn_height = $max_height; 
  42. } 
  43.  
  44. $src = ImageCreateFromJpeg($dir1 . $nazwa[$licznik1]); 
  45. $dst = ImageCreateTrueColor($tn_width,$tn_height); 
  46.  
  47. ImageCopyResampled ($dst, $src, 0, 0, 0, 0, $tn_width, $tn_height, $width, $height); 
  48.  
  49.  
  50. ImageJpeg ($dst, $uploadthumb . $nazwa[$licznik1]); 
  51.  
  52. $licznik1++; 
  53. }
  54.  
  55. ?>

i wszystko działa dobrze, robi miniaturki, wrzuca je do katalogu, wiec niby nie powino byc problemu, ale jednak sa Warningi:

Kod
Warning: getimagesize(./galerie/sqs12/m): failed to open stream: Permission denied in c:\usr\krasnal\www\new\admin\galerie.php on line 177

Warning: Division by zero in c:\usr\krasnal\www\new\admin\galerie.php on line 181

Warning: Division by zero in c:\usr\krasnal\www\new\admin\galerie.php on line 182

Warning: imagecreatefromjpeg(./galerie/sqs12/m): failed to open stream: Permission denied in c:\usr\krasnal\www\new\admin\galerie.php on line 197

Warning: imagecreatetruecolor(): Invalid image dimensions in c:\usr\krasnal\www\new\admin\galerie.php on line 198

Warning: imagecopyresampled(): supplied argument is not a valid Image resource in c:\usr\krasnal\www\new\admin\galerie.php on line 200

Warning: imagejpeg(): supplied argument is not a valid Image resource in c:\usr\krasnal\www\new\admin\galerie.php on line 203

Nie wiem, czy to ja juz zmeczony jestem winksmiley.jpg, czy cos innego, ale bylbym wdzieczny za jakakolwiek pomoc.

pozdrawiam

mtr
Zbłąkany
Spróbuj pousuwać kropki przed / z początku ścieżki cool.gif
mtr
ehh, teraz to sie pogubilem calkiem.

edit:
najpierw pousuwalem kropki sprzed / to przestalo calkiem dzialac, a jak pousuwalem "./" to spowrotem sa te same warningi :/

help
Zbłąkany
A może napisz czy te foldery są powyżej tego folderu w którym jest skrypt czy w tym samym??
mtr
folder "galerie" jest w tym samym katalogu co skrypt. I ogolnie wszystko dziala, tylko warningi wyswietla :/
talee
To ja cię oświęcę, zresztą wszystko napisał ci sam php smile.gif. Poprostu do getimagesize dajesz jako argument katalog. A dlaczego? Bo ne filtrujesz katalogów gdy dodajesz obrazki do $nazwa[]...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.