Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przeszukiwanie tablicy $key = (fragment)$value
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KotWButach
Witam

Tworze wyszukiwarkę z cache-m i mam więc tablicę wartości które należy wyszukać. Ale użytkownik może wpisać tylko część wyrazu tak więc zamiast wpisać "samochód" wpisze "samoch" i teraz chciał bym wyszukać tylko czy ten fragment się znajduje w tablicy. Tablica jest dość duża więc ręczne sprawdzanie każdego odpada wiersza na pętli jest wykluczone.

Proszę o pomoc w udoskonaleniu funkcji in_array wink.gif
by_ikar
in_array tego nie wykonasz, zainteresuj się bardziej regexinterator: http://php.net/manual/pl/class.regexiterator.php tyle odnośnie przeszukiwania tablic. Odnośnie celu w jakim chcesz to wykorzystać IMO błędnie zakładasz że jak będzie cache, to będzie lepiej, bo dzięki cache wszystko chodzi szybciej. Jeżeli tych danych masz niewiele, nie wiem czy jest jakiś sens się bawić, bo znacznie szybciej zrobi to baza danych. Przy większej ilości danych, nie ma sensu robić tego po stronie php, bo narzut będzie większy, niż wykonywałbyś to w bazie danych.

Rozwiązaniem twojego problemu może być optymalizacja zapytań, skonfigurowanie bazy danych (jeżeli masz taką możliwość) i chociażby zwiększenie domyślnego cache bazy (tak tak, baza również trzyma swoje cache), już powinno przynieść jakieś efekty. Rozwiązań jest oczywiście znacznie więcej, wypisałem tylko kilka które można dość szybko i bez problemu wykonać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.