Mam sobie formularz w PHP, który jest walidowany przez JavaScript ale oprócz tego, jest też walidowany w PHP, gdyby ktoś JavaScript miał wyłączony.
W zasadzie wszystkie formularze jakie znalażłem w sieci na potrzeby nauki, nie uwzględniają działania w sytuacji blokowanego lub wyłaczonego JavaScript ale uzywają Json. Ja chciałem mieć mechanizm działający w obu przypadkach, z Javascript i bez.
Problem polega na tym, że gdyby zdażyła się sytuacja, że funkcja mail() zwraca błąd, to osoba wysyłająca formularz dostanie komunikat że wiadomośc wysłana.
Dzieje się to dlatego, że JavaScript w moim formularzu nie wie czy php zwraca jakiś błąd czy nie, po prostu wysyła.
Chciałem więc to usprawnić i dodać warunek w JavaScript, który zabezpieczałby taką sytuację jak niedziałająca funkcja mail() lub inny błąd, który spowodował niewysłanie wiadomości.
Pomysłałem sobie, żeby zastosować Json.
Ale mam kolejny problem jak pogodzić JSON i to, że obecnie w pliku PHP mam warunki, które zwracają poprzez echo błedy danych pół walidowanych przy pomocy preg_match.
Czyli jak zrobić formularz który będzie działał i przy użyciu Json, jak i w sytuacji gdy wyłączony będzie Javascritp.
Bo obecnie formularz wysyła się bez względu na wszystko gdyż Javascript nei wie że wystapił błąd. Wysyłający sądzi, że wszystko poszło ok a wiadomośc nie dotrze.
Prosze o jakiś bryk, który pozwoliłby mi to zrealizować poprawnie.