Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt z datami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
miszqa
Witam!!!
Mam taki maly problem.
Otoz w pliku lub w bazie mam taki zapis

...
aaaa 10.06.2004-15.08.2004
bbbb 16.08.2004-30.09.2004
...

No i terac chce cos takiego zrobic. Wchodze na strone jest dzien 26.07.2004 czyli powinno mi wyswietlic tylko napis aaaa. Chyba wiecie o juz o co mi biega?
Bede wdzieczny
Parti
Jesli w bazie danych to proponuje taką tabele:

dane | data_od | data_do

Zapytanie:
  1. SELECT dane FROM tabela WHERE data_od >= curdate() AND data_do <= curdate()
party
A ja proponuje też zainteresować sie f-cjami time" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i mktime" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual smile.gif
Chewolf
Przykład:
  1. <?php
  2. $napis = 'dziala';
  3. $data1 = '16.08.2004';
  4. $data2 = '30.09.2004';
  5. $aktual = date(&#092;"d.m.Y\");
  6. // warunek;)
  7. if(($aktual >= $data1) && ($aktual <= $data2)){
  8. echo $napis;
  9. }
  10. ?>
Guest
a jakby to wygladalo na pliku tekstowym
shizo
Niejaki koelga m5910 Napisał skrypt niewymagający bazy danych i pliku tekstowego.
Po prostu wstawiasz to do np. index.php.
miszqa
no tak ale chyba ktos nie czyta uwaznie bo z baza nie byloby problemu a mi chodzi o plik textowy w tym przypadku.
jak wykonac to na pliku tekstowym

prosilbym o przyklad
rogrog
czy mi sie zdaje czy temat powtórzony??

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=19668
marlowe
Wydaje mi się że powtarzasz temat i nie do końca analizujesz to, co napisali poprzednicy ale...
mies.txt:
Kod
Nazwa 01|numer telefonu 01
Nazwa 02|numer telefonu 02
Nazwa 03|numer telefonu 03
...

(możesz sobie pobrać przykład mies.txt)
  1. <?php
  2. /* określam plik z listą dla wszystkich tygodni i wczytuję jego zawartość do tabl
  3. cy (każda linia to osobny rekord tablicy)*/
  4. $plikzlista = &#092;"mies.txt\";
  5. $zawartosc = file($plikzlista);
  6.  
  7. /* określam dzisiejszy dzień roku i dzień tygodnia (niedziela to 0, poniedziałek to 1,...) */
  8. $dzienwroku = gmdate(&#092;"z\");
  9. $dzienwtygodniu = gmdate(&#092;"w\");
  10.  
  11. /*obliczam ile było pełnych tygodni (zaokrąglony w dół- funkcja floor()- iloraz dzielenie numeru dzisiejszego dnia przez 7; sprawdzam ile dni miał pierw
  12. zy tydzień; jeżeli aktualny dzień ma numer wyższy niż o (czyli nie jest niedzielą) tzn. że aktualny tydzień należy doliczyć jako osobny (poza tymi pełnymi) więc określam ilość tygodni na 1; jeżeli ilość tygodni jest większa od 0 t
    o
  13. dodaję tą ilość do numeru tygodnia; jeżeli pierwszy tydzień roku miał więcej niż
  14. 0 dni (tzn. nie zaczynał się od niedzieli) to ten tydzień również doliczam; jeżeli to jest niezrozumiałe to popatrz s
    o
  15. ie na dowolny kalendarz */
  16. $pelnychtygodni = floor (($dzienwroku-$dzienwtygodniu)/7);
  17. $dnipierwszegotygodnia = 7-($dzienwroku-$dzienwtygodniu-($pelnychtygodni*7))+1;
  18. if ($dzienwtygodniu>0)
  19. $tygodni += 1;
  20. if ($pelnychtygodni>0)
  21. $tygodni += $pelnychtygodni;
  22. if ($dnipierwszegotygodnia>0)
  23. $tygodni += 1;
  24.  
  25. /*dzielę linię pliku (tzn. rekord tablicy $zawartosc o numerze aktualnego tygodnia -1 bo tablica zaczyna się od 0) ze względu na podciąg \"\"; wyświetlam wyniki- pierwszy rekord utworzonej w powyższy sposób tablicy $nazwaitelefon to nazwa dl
  26.  aktualnego tygodnia, drugi to numer telefonu aktualnego tygodnia*/
  27. $nazwaitelefon = explode(&#092;"|\",$zawartosc[$tygodni-1]);
  28. $wysw .= &#092;"Dla aktualnego tygodnia nazwa to: <b>$nazwaitelefon[0]</b>\";
  29. $wysw .= &#092;"<br />rn\";
  30. $wysw .= &#092;"Dla aktualnego tygodnia telefon to: <b>$nazwaitelefon[1]</b>\";
  31. echo $wysw;
  32. ?>

(tutaj jest przykład)
Pozdrawiam.
Bartek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.