Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Przeniesienie danych do innej tabeli w tej samej bazie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konradkw
Ponizszy kodzik dziala z jednym malym problemem:

przekazuje puste dane ale sama akcja sie powodzi bo powinno kopiowac dane z jednego wpisu i wkleić je do drugiego. Owszem kasuje stary wpis i tworzy nowy w drugiej tabeli ale nie przenosi danych sad.gif bardzo proszę o podpowiedź.. chyba że jest inny sposób na to:

1. $oplacone=(int)$_POST['oplacone'];
  2. if ($oplacone>0) {
  3.  
  4. $oplacac = mysql_query("SELECT * FROM `naleznosci` WHERE `id` = '$oplacone'");
  5. while ($oplac = mysql_fetch_array($oplacac)){
  6.  
  7. $osoba = $_POST['osoba'];
  8. $wplacone = $_POST['naleznosci'];
  9. $stan = $_POST['stan'];
  10. $zaco = $_POST['zaco'];
  11. $dzien = $_POST['dzien'];
  12. $miesiac = $_POST['miesiac'];
  13. $rok = $_POST['rok'];
  14.  
  15. $add = mysql_query("INSERT INTO konto (osoba, wplacone, stan, zaco, dzien, miesiac, rok) VALUES ('$osoba', '$wplacone', '$stan', '$zaco', '$dzien', '$miesiac', '$rok')");
  16. if ($add) { echo "<center>Poprawnie przeniesiono wpis do działu wpłat</center> <br>" ;
  17. $usuwanie = 'DELETE FROM `naleznosci` WHERE id ='.$oplacone;
  18. $usuniecie = mysql_query($usuwanie);
  19. if ($usuniecie) {
  20. echo "Poprawnie usunieto wpis z listy długów</center><br>";}}}
  21. }

ps. wyswietla informacje o powodzeniu działania...
nospor
Czemu kopiujesz kod z innego miejsca bez jakiegokolwiek namyslu??

Rekord pobierasz tak:
while ($oplac = mysql_fetch_array($oplacac)){
czyli zmienna $oplac
a pola z tego rekordu pobierasz z POST....
konradkw
nie kopiuje bez sensu tylko pisze wszystko po kolei.
wartosc zmiennej przekazuje w post z przycisku (formularza):

1. <td><form action="index.php?txt=finanse&fin=pokaznaleznosci" method="post"><input type="hidden" name="oplacone" value="<?php echo $row['id']; ?>" /><input type="submit" value="" style="width:35px; height:30px; background-image:url(./images/oplacone.jpg); border:none; background-color:#FFF;cursor:pointer;"></form></td>
nospor
No to w takim razie nie myslisz jak piszesz.....

Tak, to jest ok:
$oplacone=(int)$_POST['oplacone'];

ALe to NIE:
$wplacone = $_POST['naleznosci'];
$stan = $_POST['stan'];
$zaco = $_POST['zaco'];
$dzien = $_POST['dzien'];
$miesiac = $_POST['miesiac'];
$rok = $_POST['rok'];

Piisałem ci, te dane masz w zmiennej $oplac. To ją pobierasz z bazy. Mysl troche.
konradkw
nie musisz byc taki niemiły. szukam pomocy a nie reprymendy. przeciez widzisz ze raczkuję dopiero w php

popatrze na to jeszcze i zobacze co wymyslę
nospor
A ty nie musisz tak pisać bez zastanowienia tongue.gif Ja też byłem początkujący i jakoś starałem się myśleć nad co piszę.

Cytat
popatrze na to jeszcze i zobacze co wymyslę
Ale co tu wymyslać? Przecież ci napisałem: nie $_POST a $oplac....
Nawet nie próbujesz przeczytać z zastanowieniem co ci ludzie piszą.
konradkw
problem w tym ze zastanawialem sie dzis nad tym juz dlugo i nie zaowazylem tego. problem zeczywiscie banalny ale im dluzej na to patrzylem tym trudniej mi to bylo zaowazyc.

za pomoc dziekuje ale naprawde mógłbyś być troche milszy.. takie problemy nie są banalne dopuki ktoś nie znajdzie błędu - dlatego ludzie piszą na forum, i dlatego ja zapytałem.

Pozdrawiam!

Można zamknąć.
nospor
Podałęm ci odpowiedź w pierwszym poście - ty nic.
Podałem ci odpowiedź w drugim poście - ty nic.
Podałem ci odpowiedź w trzecim poscie - ty nadal nic
Dopiero za czwartym razem raczyłeś się zastanowić nad tym co i tak już od czterech postów miałeś wyjaśnione.

A teraz pomnóż to przez x dziesiąt userów tygodniowo, którzy mają podobne podejście do Twojego i zastanów się czy człowieka może w pewnym momencie szlag nie trafić i najzwyklej w świecie nie mieć ochoty głaskać Was po główce.
konradkw
może zostanę na podziękowaniu za pomoc, tylko na przyszłość proszę pamiętaj że nikt Cie do pomocy nie zmusza - robisz to bo zapewne chcesz - tak przypuszczam.
Po moim trzecim poście musiałem odejść od komputera więc nie mogłem poprawić swojego błędu - w drugim poście wyjaśniłem tylko skąd się wzięła zmienna $oplac.
Nie napisałem jednak że nie rozumiem o czym piszesz czy też że tego nie spróbuję.

Jeszcze raz pozdrawiam i dziękuję.
nospor
Na koniec jeszcze jeden link
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
zawiera on parę banalnych wskazówek dla osób początkujących. Zapoznaj sie z nim i do niego się stosuj. Gdybyś to zrobił w tym temacie, to błąd byś miał czarno na białym na ekranie. A konkretnie nie jeden bład a wiele.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.