Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z guzikami formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
GranDi88
Witam,

mam mały (chyba) problem z poprawnością kodu - co chciałbym osiągnąć chyba najlepiej widać po kodzie - problem polega na tym, że po 'wduszeniu' guzika "PO" zamiast zobaczyć komunitakt "zamówienie wysłane" widzę "niestety, coś nie tak". Czy jest na to jakieś rozwiązanie? Bardzo proszę o pomoc smile.gif

1. $zamdost = $_POST['zamawiamdost'];
  2. $potwierdzenie = $_POST['po'];
  3. $zamosob = $_POST['zamawiamosob'];
  4.  
  5. if ($zamdost == "ZAMAWIAM Z DOSTAWĄ")
  6. {
  7. if ($potwierdzenie == "PO")
  8. {
  9. echo "zamówienie wysłane";
  10. }
  11. else
  12. {
  13. echo ("
  14. <input type='hidden' name='zamawiamdost' value='ZAMAWIAM Z DOSTAWĄ'>
  15. <input type='submit' name='po' value='PO' />
  16. ");
  17. }
  18. }
  19. else if ($zamosob == "ODBIORĘ OSOBIŚCIE")
  20. {
  21. echo "odbiorę towar osobiście";
  22. }
  23. else
  24. {
  25. echo "niestety, coś nie tak";
  26. }
nospor
1) Rób wcięcia. Tu nie widać który else do jakiego IF jest....
2) print_r($_POST); - i wszystko jasne
GranDi88
Wcięcie były, sam nie wyobrażam sobie pracy bez nich - po wgraniu tematu zostałe usunięte - być może przy wklejeniu. Już poprawiłem smile.gif a po zaakceptowaniu i tak zrobiło się po swojemu. Z tym print nie do końca rozumiem - PHP nie jest moim koniekiem dlatego prosił bym prościej tongue.gif
nospor
A ja bym prosił o nie pokazywanie mi jęzora.

print_r($_POST);
Czego tu nie rozumiesz? Masz to wpisać w kodzie i pokazać nam co zwraca....
GranDi88
Cytat(nospor @ 17.03.2012, 16:23:44 ) *
A ja bym prosił o nie pokazywanie mi jęzora.

da się zrobić
Cytat(nospor @ 17.03.2012, 16:23:44 ) *
Masz to wpisać w kodzie i pokazać nam co zwraca....

no właśnie tego co z tym printem miałem zrobić
Korab
Chyba zapomniałeś o znacznikach <form> i </form>.
GranDi88
dodałem na sam koniec kodu - zwróciło mi coś takiego:

1. niestety, coś nie takArray ( [chpp-co] => płyn do płukania power wasch 4l [cen1] => [cen2] => [cen3] => [cen4] => [chpp-co2] => odplamiacz uniwersalny power wasch [cen5] => [cen6] => [chpp-co3] => preparat do usuwania plam power wasch [cen7] => [chpp-co4] => żel do prania passion gold [cen8] => [cen9] => [chpp-co5] => żel do prania power wasch [cen10] => [cen11] => [chpp-co6] => żel do prania czarnego power wasch [cen12] => [chpp-co7] => proszek do prania onyx - 5kg [cen13] => [cen14] => [chpp-co8] => proszek do prania onyx - 9kg [cen15] => [chpp-co9] => proszek do prania passion gold - 9,1 kg [cen16] => [cen17] => [chpp-co10] => proszek do prania dla dzieci power wasch - 2,4 kg [cen18] => [chpp-co11] => proszek do prania power wasch - 5kg [cen19] => [cen20] => [cen21] => [chpp-co12] => proszek do prania power wasch - 9kg [cen22] => [chpp-co13] => proszek do prania ariel - 4,75 kg [cen23] => [chpp-co14] => proszek do prania persi flora [cen24] => [cen25] => [chpp-co15] => proszek do prania orginal plus [cen26] => [cen27] => [cen28] => [cen29] => [cen30] => [chpp-co16] => żel do mycia toalety 3w1 power wasch 1000ml [cen31] => [chpp-co17] => krem do mycia rąk z balsamem power wasch - 5kg [cen32] => [chpp-co18] => środek do kamienia i osadów power wasch [cen33] => [chpp-co19] => mleczko do czyszczenia passion gold [cen34] => [chpp-co20] => mydło w płynie power wasch [cen35] => [cen36] => [cen37] => [cen38] => [chpp-co21] => mysło w płynie z dozownikiem passion gold [cen39] => [cen40] => [cen41] => [chpp-co22] => płyn do mycia naczyń passion gold [cen42] => [cen43] => [chpp-co23] => płyn do mycia naczyń power wasch [cen44] => [chpp-co24] => płyn do naczyń spulmittel [cen45] => [cen46] => [chpp-co25] => mlaczko do kuchni w sprayu [cen47] => [chpp-co26] => kostki do zmywarki [cen48] => [cen49] => [chpp-co27] => gąbka do mycia naczyń [cen50] => [chpp-co28] => płyn do mycia paneli [cen51] => [chpp-co29] => płyn do kafelek podłogowych [cen52] => [cen53] => [chpp-co30] => płyn do mycia podłóg [cen54] => [chpp-co31] => płyn do czyszczenia dywanów i tapicerki [cen55] => [chpp-co32] => mop do podłóg [cen56] => [chpp-co33] => odświeżacz do butów bufalo deo [cen57] => [chpp-co35] => płyn do mycia szyb passion gold [cen60] => [chpp-co34] => płyn do mycia szyb power wasch [cen58] => [cen59] => [imie] => [telefon] => [miasto] => Katowice [ulicainumer] => [godziny] => [zamdost] => ZAMAWIAM Z DOSTAWĄ )

o to chodziło?
nospor
[zamdost] => ZAMAWIAM Z DOSTAWĄ )
Czyli masz zamdost a z posta pobierasz zamawiamdost
GranDi88
Cytat(nospor @ 17.03.2012, 16:37:48 ) *
[zamdost] => ZAMAWIAM Z DOSTAWĄ )
Czyli masz zamdost a z posta pobierasz zamawiamdost

mój błąd - odnawiałem też na szybko cały formularz (prowizorycznie) i źle wpisałem nazwę buttona. Nie wiem co się zmieniło od wczoraj ale teraz działa. Dałbym sobie głowe uciąć, że wczoraj nazwy elementów i posty miałem dobrze wpisane. Zrobie wszystko dokładnie tak jak wczoraj, już bez prowizorki i sprawdze raz jeszcze. W razie czego doświeżę temat. Na razie dzieki za pomoc smile.gif

Wszystko działa tak jak trzeba - widocznie wczorajsze godziny nocne mnie zamroczyły. Gdzieś musiałem mieć błąd w tych nazwach. Tak czy siak raz jeszcze dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.