Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przesunięcie containera
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
knapcio
Cześć,
Mam taki problem. Gdy jeden z div'ów w containerze jest tak długi, że container musi się wydłużyć (overflow: auto) (body automatycznie też) i pojawia się pasek przewijania w przeglądarce w tym momencie cały container wraz z zawartością przesuwa mi się trochę w lewo. Patrzyłem na szerokości różnych div'ów nadając im kolory tła, ale wszystkie pozostają tej samej wielkości, więc to chyba nie wina wnętrza containera.

Tutaj struktura html, nic specjalnego:

1. <div id="calosc">
  2.  
  3.  
  4. <div id="top">
  5. <?php
  6. include "wyglad/naglowek.php";
  7. ?>
  8. </div>
  9.  
  10.  
  11. <div id="menu">
  12. <?php
  13. include "menu.php";
  14. ?>
  15. </div>
  16.  
  17.  
  18. <div id="tresc">
  19. <?php
  20. include "tresc.php";
  21. ?>
  22. </div>
  23.  
  24.  
  25. <div id="stopka">
  26. <?php
  27. include "stopka.php";
  28. ?>
  29. </div>
  30.  
  31.  
  32. </div>
  33. </body>

A tutaj kawałek kodu css:

Kod
body {

background-color: red;  
margin: 0;

padding: 0;

}

div {

margin: 0;

padding: 0;

position: relative;

font-family: Verdana, Arial, Sans-serif;
}

#calosc {

background-color: blue;

width: 780px;  

overflow:auto;

height:auto;

margin: 0 auto;

height: 100%;

margin-top: 40px;

}

W sumie nie wiem jaką część kodu zamieścić, bo nie mam pojęcia czego to jest wina. Jak znam życie to moja, ale już po wielu kombinacjach nie mam pojęcia jak szukać błędu bez rozbiórki kodu na czynniki pierwsze, a to trochę może zająć bo plik css jest spleciony z php.
by_ikar
Przesuwa ci się w lewo, bo z prawej strony pojawia się ten "suwak" do przewijania treści, w tym wypadku przewijania treści całej strony. A przesuwa ci się dokładnie o tyle, ile szerokości ma ten suwak i to jest zupełnie normalne.
knapcio
Kurcze, racja ;o
Zawsze byłem przekonany, że suwak się nakłada na stronę, a nie wciska pomiędzy nią a ramy przeglądarki. Czy da się to jakoś rozwiązać czy po prostu wszyscy z tym żyją i tak ma być? wink.gif
pedro84
Przecież tak powinno być - obszar widoczny okna przeglądarki wówczas się zmienia. Gdyby się tylko "nakładał" miałbyś problem przy pozycjonowaniu względem okna przeglądarki, szczególnie jej prawego krańca.
by_ikar
Niby dałoby się to zniwelować, znaczy się to przesunięcie. Tylko teraz kwestia jest taka, że każda przeglądarka ma nieco innej szerokości suwak, na każdym systemie również jest to inaczej, a nawet w konkretnej "skórce" systemowej, ten suwak się zmienia. Także nie ma sensu się bawić w takie przesuwanie, ludzie po prostu z tym żyją i nikt od tego nie umiera. Fajny suwak jest w ubuntu, w tych nowych wersjach. Jest tak ledwo ledwo widoczny i dopiero po najechaniu na niego, lekko się powiększa, ale nie zabiera wówczas miejsca na stronie, tylko jakby nakłada się na stronę. Ogólnie fajnie to wygląda jeżeli chodzi o sam suwak.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.