Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Zaawansowane pobieranie danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
neo1986kk
Witam, na początku chciałbym nadmienić, że najprawdopodobniej mam źle zaprojektowaną tabelę w bazie i stąd wziął się mój problem, w odpowiedziach chciałbym was poprosić o pomoc w zapytaniu, lub naprowadzenie mnie jak dobrze zaprojektować taką tabelę.

Chodzi o to, że mam tabelkę powiadomienia.

powiadamiający | typ_powiadomienia | dodatkowa_kolumna | data

ania | 1 | null | 20.03.2012 18:00 // typ 1 - oznacza ze ania dodala zdjecie dnia 20.03.2012 o 18:00
ania | 1 | null | 20.03.2012 17:00
ania | 2 | kasia | 20.03.2012 // typ 2 - oznacza ze ania dodała do znajomych uzytkownika kasia
kasia |2| ania | 20.03.2012 // jesli ania dodala uzytkownika kasia, to logiczne ze kasia dodala uzytkownika ania
ania |1| null | 20.03.2012 12:00
ania | 1 | null | 19.03.2012 20:00
ania |1| null | 19.03.2912 13:00

Krótko opisując Ania dodała 2 zdjęcia wieczorem, jedno zdjęcie rano, dodała uzytkownika kasia do znajomych, a kasia dodała anię do znajomych.
Ania wczoraj też dodała zdjęcie o 20:00 i o 13:00

No i teraz się zaczynają schody z pobieraniem danych

problem 1 - jak pobrać z bazy powiadomienie, że ania pobrała dnia 20.03.2012 w ciągu 5h 2 zdjęcia, drugie powiadomienie ze ania dzisiaj o 12 dodała zdjęcie i trzecie, że ania wczoraj dodała zdjęcie wieczorem i kolejne powiadomienie ze Ania dodala wczoraj rano, czyli powiedzmy takie gupowanie powiadomień o zdjęciach z ostatinch 5 godzin.

problem 2 pobierając dane o tym że użytkownicy są znajomymi, to znajomi uzytkownika ania, dostaną powiadomienie że ania dodała uzytkownika kasia do znajomych czyli ok, a znajomi kasi zobaczą że kasia dodała do znajomych uzytkownika ania, czyli też ok, ale wspólni znajomi zobaczą naraz 2 powiadomienia, czyli że kasia dodała anię oraz że ania dodała kasię

myślę już nad tą bazą 3 dzień i nie mam pojęcia co z tym zrobić, czy poprostu ta baza jest źle zaprojektowana i należałoby ją zmienić, jeśli tak jest to proszę o jakąś pomoc, może jakieś linki.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Niktoś
Tabela bez indexów jest nieoptymalna,wyszukiwanie po rekordach trwa dłużej.
Poza tym chcesz co jakiś czas sprawdzać i aktualizować dane w tej tabeli i zwracać wyniki-proponowałby zainteresować się CRON'em.
neo1986kk
CRON narazie odpada, bo stronka siedzi na usługach firmy hostingowej, a pole id w tabeli oczywiście istnieje, chcialem tylko zobrazować swój problem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.