Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Biblioteka GD w PHP 4.3.1
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Droopy
mam php 4.3.1 pod windowsem i tam podobno jest już biblioteka GD (do tworzenia obrazków) ale nie działają mi funkcje z tej biblioteki, tak jak by jej nie było
jak uaktywnić te bibloteki? znalazłem takie polecenie --enable-gd ,ale to chyba pod linuksa, a w windowsie to co mam zrobić?
Kinool
byc moze nie jest inicjowana sprawdz w php.ini czy nie ma ; przed jej ladowaniem jak jest to usun i przeladuj apache
Droopy
dzieki - działa smile.gif
akubiczek
A na przyszłość:

phpinfo() prawdę ci powie!

winksmiley.jpg
Droopy
eeee.... nie rozumiem
przecież jak nie miałem włączonego tego modułu, to phpinfo nic nie wyświetlało o gd, a ja się pytałem jak włączyć
akubiczek
Sorry, nie doczytałem chyba do końca Twojego postu smile.gif Wydawało mi się, że problem rozbija się głównie o to czy ta biblioteka jest włączona czy nie.
Droopy
mam następny problem - pisanie po obrazku

chciałem użyć czcionek TrueType, i u mnie pod windowsem działa, ale po wgraniu na serwer (pod linuksem) nie może otworzyć pliku czcionki
próbowałem dopać jej lokalizację na kilka sposobów, pośrednio, bezpośrednio, korzystając z putenv('GDFONTPATH=/home/users/yamaha/www/font/'); i realpath('Arial.ttf'); i nie chce mi działać
nie jestem administratorem tego serwera i nie wiem co zrobić, chciałbym używać czcionek truetype (ładniej to wygląda)
Kinool
zaladuja fonta do tego samago katalogu gdzie masz plik ze skryptem albo poprostu podaj jej lokalizacje i powinno dzilac
Droopy
no właśnie nie działa, próbowałem podawać ścieżki względne, ścieżki bezwzględne na serwerze, próbowałem używać do tego realpath(), próbowałem umieścić czcionkę w tym samym katalogu i po prostu nazwę itd.
nie działa mi nic sad.gif
chyba będę musiał użyć tej czcionki wkomponowanej w gd
beskid
Aby móc korzystać z czcionek TrueType musisz chyba mieć bibliotekę GD, która ma tą opcję ( w phpinfo() FreeType Support: enabled ). Sprawdź czy w ogóle istnieje na tym serwerze funkcja imagettftext.
Droopy
no i tak jest (zobaczcie sami), a nie działa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.