Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] pobieranie danych 1 zapytaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
akss
do swojego prostego cmsa chcę dodać wielojęzyczność. Zrobiłem już klase do obsługi języków na stronie tylko że teksty tj. nazwa menu, pola w formularzach itd są pobierane z pliku. Np mam coś takiego: (pl.php)
  1. $lang['kontakt']['email'] = 'e-mail:';

en.php:
  1. $lang['kontakt']['email'] = 'mail:';

itd..

pobieram tak:
  1. echo $lang['kontakt']['email'];

chce przerzucić to na baze mysql, żeby można było w panelu edytować te teksty. Zrobie tabele "langs" i tam pola pl, en itd.

Teraz zastanawiam się czy da się zrobić tak, żebym za każdym razem (do każdego tekstu) nie musiał robić X zapytań (bo to raczej mało optymalne będzie). Da się tak zrobić?
d3ut3r
Nadal możesz trzymać dane w pliku, i dać userom możliwość zarządzania tekstami z poziomu admina, jeżeli jednak chcesz przenieść tą funkcjonalność na bazę danych to nie oznacza że musisz robić dla każdego stringa oddzielne zapytanie, gdzieś na samym początku zrób sobie:

1. SELECT * FROM langs

i stwórz z wyniku tabelę do której będziesz się odwoływał. To najprostszy sposób co nie oznacza że jest on najwydajniejszy smile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.