Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Mały system znajomych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
plastus321
Witam wszystkich smile.gif

Jak w temacie chcę zrobić (a właściwie zrobiłem mały system dodawania znajomych) ale stanąłem w sumie na ostatnim punkcie tego czyli jak napisać instrukcję IF żeby zablokowało możliwość dodawania tych znajomych ciągle. W sensie że chociaż zostało już wysłane to zaproszenie do kogoś ale i tak ciągle można je wysyłać w nieskończoność. Póbowałem wiele metod. Mam nadzieję że ktoś mi będzie w stanie pomóc. Nie wiem czy potrzebny wam kod ten co zrobiłem czy mnie jednak rozumiecie ale jak cośto mogę go wrzucić. I sorki z góry za trucie tyłka ;d
PanGuzol
Rozumiem, że zapisujesz gdzieś wysłane zaproszenia więc po prostu sprawdzasz czy nie zostało już wysłane przy ponownej próbie lub zanim wyświetlisz przycisk z zaproszeniem sprawdzasz czy już nie zostało wysłane.
plastus321
Mam ten sam problem co kolega w tym temacie:

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...ystem+znajomych

Chodzi o ten ostatni post na który niestety nie otrzymał odpowiedzi.
Kshyhoo
Jeżeli to miałby być jakiś rozbudowany system zaproszeń, to najlepiej dodać nową tabelę i połączyć relacjami. Chyba, że mają być to jakieś proste zaproszenia, to można zapisywać przy userze, ale to się wiąże albo z limitem zaproszeń, albo z nieefektywnym zapisem danych w jednym polu. Polecam pierwsze rozwiązanie.
A wtedy np.:
  1. SELECT `users`.`login` FROM `znajomi`
  2. LEFT JOIN `users`
  3. ON `znajomi`.`id_znajomego`= `users`.`id`
  4. WHERE `znajomi`.`id_zalogowanego` = $id_zalogowanego AND `znajomi`.`status`=1 ORDER BY `znajomi`.`id` DESC

Potem możesz wyświetlić znajomych:
  1. while($pokaz = mysql_fetch_assoc($kontakty)){
  2. $imie = $pokaz['imie'];
  3. $dostepny = $pokaz['online'];
  4. $txt = '<li>';
  5. if ( $dostepny == 1 ) {
  6. $txt .= 'dostępny';
  7. } else {
  8. $txt .= 'niedostępny';
  9. }
  10. $txt .= ' '. $imie .'</li>';
  11. echo $txt;
  12.  
  13. }

To tylko przykład, nie musi działać poprawnie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.