Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]zmiana admina na multiadmina
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
elmozaur
Witajcie.
Mam problem natury teoretycznej.

Musze zmodyfikowac cmsa pewnej strony w taki sposob aby moglo nim zarzadzac kilku administratorow (teraz jest 1).
programistycznie ogarne temat jednak mam problem z wymysleniem "zasady dzialania" takiego multi admina.

czy lepiej zapisywac w kazdym adminie jego prawa dostepu? a moze lepiej do kazdej czesci/modulu CMSa przypisywac informacje czy zalogowany admin ma prawo edytowac czy nie.

Adminow ma byc kilku z roznymi prawami. Zakres dostepu dotyczyc bedzie rowniez istniejacej struktury kategorii tak aby admin sportowy nie edytowal newsow kulturalny itd.

Aha i jeszcze jedno: czy z punktu widzenia bezpieczenstwa lepiej trzymac adminow w osobnej tabeli w bazie, pliku textowym a moze na sztywno zapisac ich w kodzie CMSa ?

czy ktos pisal cos podobnego i moze podzielic sie doswiadczeniem ?

dziekuje i pozdrawiam
Grzegorz
PanGuzol
Ja to bym w tabeli z użytkownikami dał kolumnę admin, oraz stworzył osobną tabelę gdzie były by zapisane informacje o uprawnieniach dla poszczególnych użytkowników z polem admin=1. W drugiej tabeli byś miał osobną kolumnę dla każdego możliwego uprawnienia i byś ustawiał na 0 lub 1. Taka wersja jest czytelna dla człowieka.
Inna bardziej zoptymalizowana ale szybsza to dodać tylko jedno pole w tabeli użytkowników typu INT i wykorzystać operacje na bitach o których możesz poczytać tutaj
http://nospor.pl/opcje-dwuwartosciowe-przechowywanie.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.