Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Nie moge wybrac bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ezoman
Witam. Mam taki kod:

<?php
class Config
{
public static $DbUser = "universe_user"; //nazwa użytkownika bazy danych
public static $DbPass = ""; //hasło do bazy danych
public static $DbName = "universe_db"; //nazwa bazy, z którą się łączymy
public static $DbHost = "localhost"; //serwer na którym jest umieszczony mysql - przeważnie: localhost
}

//łączym się z serwerem mysql
mysql_connect(Config::$DbHost, Config::$DbUser, Config::$DbPass) or die("Nie mozna polaczyc sie z baza danych");

//wybieramy bazę danych
mysql_select_db(Config::$DbName) or die("Nie mozna wybrac bazy danych");
?>

(Haslo wyciąłem)

No i laczy z baza danych, ale nie da sie jej wybrac. Na pewno wpisalem dobra nazwe. Serwer mam na proserwer.pl. Napisalem tam pytanie, ale nikt nie odpowiedzial apytalem jakies 20 godzin temu.
Tz. jak wpisze adres tego pliku bezposrednio to wywala blad: Nie mozna wybrac bazy danych.

Na pewno dobrze ja wpisalem. Jest taka nazwa w phpMyAdmin i w Bazach MySQL. Ktos wie co moze byc problemem? Moge podac dane do serwera komus z duza iloscia postow, najlepiej na gg. Prosze o szybka odpowiedz.
lobopol
Widać, że wiedzy to ty nie masz bpskiba.
1. Klasa nie musi mieć konstruktora, Istnieje coś takiego jak konstruktor domyślny.
2. Aby posługiwać się obiektem należy stworzyć obiekt, ale aby posługiwać się metodą/zmienną statyczną nie trzeba tego robić

Daj to w tagach [.php] bo nie idzie tego czytać, czy dostajesz "Nie mozna wybrac bazy danych" czy "Nie mozna polaczyc sie z baza danych"?

Zamiast tych komunikatów daj
Ezoman
Access denied for user 'universe_user'@'localhost' to database 'universe_db'

Hmm... chyba oprocz stworzenia usera trzbea bylo jeszcze go jakos dodac do bazy danych.. sproboje

#edit

Wszystko przez zle zrobionego usera. Usunolem baze, usera, i skorzystalem z kreatora baz mysql, i teraz wszystko sie udalo. Dzieki za pomoc - jak bym nie ustawil tej funkcji: mysql_error()
to bym pewnie dalej myslal o co chodzi smile.gif Po prostu user nie mial zadnych uprawnien

Hmm.. mam jeszcze 1 problem:

$FILE = basename (__FILE__); //zwraca sama nazwe pliku ze sciazki(ktora jest w __FILE__)
$query = "SELECT * FROM podstrony WHERE filename = $FILE"; //zapytanie
$results = mysql_query($query) or die(mysql_error()); //wykonanie zapytania i zapisanie wynikow do $results

Co jest zle? Blad:

Unknown column 'template.php' in 'where clause'

Probowalem juz wpisywac na sztywno nazwe pliku, w tym: `
no i w "

Niestety nic to nie dalo. Nie wiem czemu wykrywa template.php jako nazwe tabeli... co zrobic?

a no i jak wpisyawalem w " to byl blad:

Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /home/universe/public_html/template.php on line 9
Ruch Radzionków
po 1 to jak dodajesz jakis kod na forum to uzywaj komendy
Kod
[php][/php]
bo wszystko dobrze przez to widac
a po 2 to musisz dawac do nawiasu '$FILE'
  1. $query = "SELECT * FROM podstrony WHERE filename = '$FILE'";
Ezoman
dzieki, pomoglo. sorry za ten kod bez znacznikow, zapomnialem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.