cer98
3.05.2012, 19:07:26
Jak w temacie, czy powinno się używać resetu, co on właściwie daje.
Jeśli użyłem resetu styli nie mogłem potem w projekcie zmieniać edytorem tekstu stylu tekstu, przeszkodziło mi to dość znacznie.
Jakie macie pomysły?
Necsord
3.05.2012, 19:10:59
Resetowanie styli służy ujednoliceniu wyświetlania się elementów we wszystkich przeglądarkach. Uzywać ? Stanowczo tak.
Jeżeli miałeś problem z edytorem to najprawdopodobniej zrobiłeś coś źle.
Damonsson
3.05.2012, 19:49:46
Zdecydowanie używać. Nie ma z tym żadnych problemów, a jeśli są, to tylko sam je stwarzasz ;P
cer98
3.05.2012, 20:43:34
używam edytorów z excecCommand... gdzie w ramce mam ustawione .designMode = "On"; i contentEditable na true. Zapisuje treść do bazy i nie mam wływu, że po resecie w kodzie to co ustawiłem nie działa.
Nie wiem czy jest sens usuwać coś z resetu, tylko dlatego żeby formatowanie działało.
kicaj
3.05.2012, 22:11:42
Uzywanie pliku typu reset CSS a uzywanie oprogramowania WYSIWYG wykorzystujacego funkcje execCommand to dwa rozne tematy...
cer98
4.05.2012, 10:08:06
Jak pogodzić te dwie rzeczy, edytor zapisuje w bazie normalny kod, tylko bez stylowanych akapitów. a te normalne są wyzerowane w resecie.
Przecież reset.css dajesz na początku dokumentu. A edytor gdzieś dalej i to nze sobą nie ma prawa kolidować, chyba że edytor jest kiepski np. na iframe który nie odczytuje tego reset,css wtedy go dopisz (usuń też cache, elementy edytowalne korzystają z cache stylów, a nie z faktycznych ostatnio ustawionych).
cer98
4.05.2012, 10:41:04
Korzysta z iframe.
Jak dopisać i co mam dopisać, zmienić nie zmienię z iframe bo na textarea to inna bajka.
A jednak koliduje... Jak to wyjaśnić?
Dopisz reset.css do pliku jaki wczytuje iframe.
cer98
4.05.2012, 12:00:50
Znaczy mam dwa pliki zawsze dopisanywane reset.css i style.css. Nie rozumiem, chodzi o to, żby wczytać iframe przed resetem?
iframe działa jak osobna strona, i to w niej musisz jeszcze raz wczytać reset.css, bo zakładam że skoro masz iframe, to wczytujesz jakiś html aby go edytować, inaczej ten edytor to jakaś kompletna bzdura.
cer98
4.05.2012, 14:30:12
Wczytuję tylko to co wcześniej w niego wklepałem. Treść trzymam w bazie. Potem otwieram plik i przez src iframe edytuję. Ale jest to tylko wycinek html, nie ma nagłówków to gdzie mam wczytać reset, bo mi się wydaje, że się nie da
W plik w który wczytujesz w iframe przez scr tam dodajesz jeszcze raz reset.css o ile jest taka potrzeba. Nie pamiętam już jak to działa z iframe bo ich nie używam do swoich edytorów, wszytko edytuję z poziomu div i nie mam problemu ze stylami, bo div przejmuje wartości głównego dokumentu z ifrmae może być taki problem że tych wartości w ramce brakuje dlatego musisz dodać do nich styl.
cer98
6.05.2012, 17:19:20
Jak wyciąłem reset z sekcji head to style od razu się wczytały.
Rozwiązaniem jest nie stosowanie resetu, ale w jakich sytuacjach go stosujecie?
Czy powinno się stosować reset styli zawsze?
To rozwiązanie z dopisaniem resetu do iframe podczas wczytywania dokumentu jest bez sesnsu według mnie.
Może edytor produkuje troche śmieci, jednak nie muszę używać jakiego ckeditor.
Oto co wypluwa edytor:
<p><u>Lorem ipsum solor do net
Lorem ipsum solor do net
Lorem ipsum solor do net </u>
</p><p>
<strong>Lorem ipsum solor do net</strong></p><p>
<em>Lorem ipsum solor do net
<strong> </strong></em><u><br></u></p><ul><li>
Lorem ipsum solor do net
<em><strong><br></strong></em></li><li>
Lorem ipsum solor do net
</li><li>
Lorem ipsum solor do net </li></ul><p align="center">
Lorem ipsum solor do net
</p><ul><li><br>
</li></ul>
restet.css jak sama nazwa wskazuje ustawia MOJE wartości dla poszczególnych elementów "fabtyczne". dzięki czemu wiem że np. chrome czy safari nie doda podświetlania input, a firefox po kliknieciu nie obramuje linku. U mnie nie koliduje to z edytorami, bo nie tworzę ich na iframe, jest to po porostu mało wydajne. Dlaczego nie opłaca Ci się dodać stylu do iframe? dlatego że kod taki jest generowany z linkiem? To go usuń.
cer98
6.05.2012, 17:31:16
Nie rozumiem sensu dodania stylu do iframe.
Element iframe do część edytora i jest już ostylowany, rozumiem Twoją radę abym dodał do pliku, który wczytam do edytora plik reset. Ale to nic nie da, bo edytor wykorzystuję przy pisaniu i edycji. To nic nie da.
Nie rozumiem tego linka. Przy dodawaniu przez ten edytor nawet nie tworzę żadnego pliku, po prostu wrzucam w ukryte pole i dodaje do bazy.
Chodzi mi o fachową opinię kiedy mam użyć resetu, kiedy nie. Czy we wszystkich projektach, które tworzysz używasz resetu styli, czy nie.
Cytat(cer98 @ 6.05.2012, 18:31:16 )

Czy we wszystkich projektach, które tworzysz używasz resetu styli, czy nie.
Tak, we wszystkich, bo w każdym używam html, a ten jest różnie interpretowany przez przeglądarki.
cer98
6.05.2012, 17:44:09
Dzięki, pomogło
kamil4u
6.05.2012, 18:33:47
Cytat
Czy we wszystkich projektach, które tworzysz używasz resetu styli, czy nie.
A ja dla odmiany nie używam resetu CSS. Używam jedynie stylu:
*{
margin: 0;
padding: 0;
}
A resztę potrafię samemu ogarnąć. Już z grubsza nauczyłem się różnic w przeglądarkach( oczywiście poprzez praktykę, a nie naukę teoretyczną ) i uważam, że nie ma potrzeby resetu wszystkich styli. Oczywiście zależy to głownie od kodera, bo każdy robi jak mu wygodniej, jedynie chciałem pokazać, że nie jest to konieczne, bo bez tego łatwo się żyje( takie inne zdanie w dyskusji ).
------
Nie czytałem niestety całego wątku.
adrianbienias.pl
9.05.2012, 21:37:34
używając resetu css dobrze stworzyć też sobie uniwersalny css dla najpopularniejszych elementów jak akapity, nagłówki, listy wypunktowane
ale to chyba dość oczywiste,
bo ustawianie marginesów dla akapitów, styli wypunktowania czy wielkości i odstępów nagłówków z każdym razem w nowym projekcie to trochę syzyfowe prace...
więc reset.css jak najbardziej ale z dodatkiem własnych uniwersalnych styli
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.