Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: włączenie funkcji system();
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
miras
Witam, mam pewien skrypt, który powinien odpalać serwer shoutcast:

1. If ($a=='start') {
  2. header("Location: jakassciezka");
  3. $sc_server = "sc_serv";
  4. $dir="/home/8000/"
  5. $sc_serv_conf = "sc_serv.conf";
  6. system('killall '.$sc_server);
  7. $adres=$dir.$sc_server.' '.$dir.$sc_serv_conf.' &';
  8. system($adres);
  9.  
  10.  
  11.  
  12. }

reszty funkcji nie udostępniam, bo pod względem poprawności kodu są ok wink.gif, ten skrypt działa na vps, zainstalowane php5, apache2 - żadnych błędów - a serwer jednak się nie włącza, jak włączę go ręcznie z konsoli to jest wszystko ok, dlatego podejrzewam, że funkcja system(); jest wyłączona - pomożecie - jak ją włączyć ? w etc/php5/apache2/php.ini - tylko jak ?

Dzięki z góry!
Niktoś
  1. If ($a=='start') {

Na pewno ma być If , czy może if?
miras
Tak, masz rację, ale to akurat nie w tym problem...
bastard13
A ten ampersand na końcu w zmiennej $adres jest Ci do czegoś potrzebny?
Fifi209
Zastosuj się do tego: Temat: Jak poprawnie zadac pytanie
miras
Słuchajcie, proszę o konkrety to jest nie istotne w tym przypadku czy on jest mi potrzebny czy nie, fakt słuszna uwaga, ale nie w tym rzecz - ja potrzebuję włączyć funkcję system();, która jest na moim vps'ie wyłączona..

Cytat(Fifi209 @ 5.05.2012, 23:54:17 ) *
Zastosuj się do tego: Temat: Jak poprawnie zadac pytanie

Dzięki za pomoc, problem prawie rozwiązany, ale wiesz - nie do końca..;/
Fifi209
To napisz łaskawco jaki błąd otrzymałeś po zastosowaniu się do zaleceń z linka. Moja wróżka dalej na majówce.
miras
właśnie nie otrzymałem ŻADNEGO błędu.. po prostu wszystko niby jest ok, ale serwer się nie włącza - skrypt odpalający ten serwer jest dobry na 100%, coś nie tak z konfiguracją vpsa..
Fifi209
Spróbuj exec
miras
Niestety to nie pomogło, ponieważ trzeba ustawić odpowiednio parametr safe_mode_exec_dir w php.ini z tego, co wyczytałem to ustawia go się na: /usr/local/php/bin, ale u mnie jest katalog usr, local również jest, natomiast php już nie ma.. I taka wskazówka: "Funkcje system() i exec() nie uruchomią programu jeżeli nie znajduje się we wskazanej lokalizacji."
Fifi209
Przepraszam ale jakie Ty masz PHP, że masz jeszcze to nieszczęsne safe_mode ?
miras
5 ;-)
Fifi209
To zainstaluj 5.3 wink.gif jaki problem skoro to Twój serwer?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.