Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Menu z MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kpt_lucek
Witam

Znowu pojawiam się z pewnym problemem, otóż tym razem wpadłem na nieco inny pomysł budowy menu mojej witryny. Otóż poprzednio kożystałem z tabeli wyglądającej mniej więcej tak:

Tabela posiadała 4 kolumny, kolejno: `ID`, `LAST`, `SND`, `FST`, tak więc budowanie menu (do teraz wystarczało) wyglądało mniej więcej tak:
`1`, `NULL`, `AAA`, `W`
`2`, `NULL`, `AAB`, `W`
`3`, `NULL`, `AAC`, `W`
`4`, `NULL`, `AAD`, `W`

Miało to swoje plusy i minusy (jak pisałem do teraz mi wystarczało). Lecz nadszedł czas aby to zmienić, mam pomysł aby nowa tabela była o 1 kolumnę węższa, tzn posiadała kolumny `ID`, `R_ID`, `TEKST` (mniej więcej)
Tłumacząc:
`ID` -> Id kolejnego elementu
`P_ID` -> Id rodzica, bądź gdy jest to kolejny element pierwszego poziomu `ID` == `P_ID`
`TEKST` -> po prostu nazwa wświetlana.

To zastosowanie pozwoliło by mi rozbudować owe menu o niezliczone poziomu smile.gif, ale w praktyce dla mnie wygląda to nieco inaczej, otóż jak mam zbudować owe menu, nie wiedząc ile poziomów ma smile.gif? Liczę na sugestie, nie na gotowce.

Dzięki i pozdrawiam
d3ut3r
Generalnie metoda z kolumną parent_id jest mało optymalna. Tutaj masz dość ciekawy artykuł o drzewkach.

http://blog.mwojcik.pl/2008/02/17/drzewa-k...-php-metoda-ip/

kpt_lucek
Bardzo pomocne, dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.