Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] [MYSQL] hutrowe dodanie znaków do pól rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bogdanh
Mam kilkaset rekordow w bazie i w jednym polu prawie każdego z nich muszę dodać znacznik "<br>" przed <a href="...
Mam tylko pomysł o wczytaniu całego pola rekordu i w skrypcie php dodanie tego <br>, a potem powtórny zapis do bazy.
Może jednak jest prostrzy sposób?
patrysiek2
Nie do końca rozumiem...
Załóżmy że jest zmienna
$rekordy - ta zmienna pokazuje rekordy z bazy danych, to można zrobić np. tak :
  1. echo $rekordy.'<br>';

Nie wiem czy o to chodzi.
skowron-line
Jeżeli w komorce masz ten link na samym początku, to możesz użyć funkcji Mysql REPLACE no ale jeżeli jest gdzieś w środku to musisz zrobić tak jak piszesz.
mortus
  1. UPDATE `table` SET `column` = CONCAT(SUBSTR(`column`, 1, LOCATE("<a href", `column`)-1), "<br />", SUBSTR(`column`, LOCATE("<a href", `column`)))

Powyższe zapytanie powinno dać radę, jeśli w każdym z rekordów w odpowiedniej komórce ciąg znaków "<a href" występuje tylko raz. Testuj na kopii.
bogdanh
Tak - link jest wszędzie na początku treści pola i wszędzie w tym samym miejscu.
Dziękuję za podpwiedzi - szczególnie za "UPDATE". smile.gif

Cytat(bogdanh @ 8.05.2012, 15:44:27 ) *
Tak - link jest wszędzie na początku treści pola i wszędzie w tym samym miejscu.
Dziękuję za podpwiedzi - szczególnie za "UPDATE". smile.gif

Pierwsza sprawa załatwiona. smile.gif

Okazało się jednak, że na koncu ciągu w polu mam niepotrzebny znacznik "<br>".
Czyli po zmianie mam "<br><a href="...">xxxx</a><br>"
Teraz potrzebuję zlikwidować ostatnie <br>
Wszystkie zapisy wyglądają tak samo (to zwykłe linki), a jedynie treść linków jest inna.
Proszę o podpowiedź.
skowron-line
<br> to 4 znaki więc do tego aż rwie sie funkcja SUBSTRING, SUBSTRING_INDEX w mysql
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/str...ction_substring
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/str...substring-index
bogdanh
Dziekuję. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.