Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]checkbox - reset - select
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kotek2185
Witam,

otóż mam pewien problem odnośnie checkboxa. Mam sobie checkbox który wyglada tak:

1. <input type="checkbox" id="zwik" name="zwik" value="zwik" onClick="this.form.elements['prz_zwik_wo'].disabled = !this.checked"/>

oraz pole select:

1. <select name="prz_zwik_wo" size="1" style="width:150px;" disabled="disabled">
  2. <option selected value="0">Brak</option>
  3. <option value="1">1</option>
  4. <option value="2">2</option>
  5. <option value="3">3</option>

Oba te pola są w naturalnie w formie. Chceckbox po wciśnieciu uaktywnia select, i mogę wybrać z listy jedą z opcji. Przypuścimy że wybieram opcję "2", poczym rozmyśliłem się i chcę odznaczam checkbox'a, tylko problemem moim jest że select dalej ma wybraną opcję "2" - oczywiście nieaktywną, ale jak wymusić na polu checkbox by po odznaczeniu w polu select ustawił opcję z powrotem na domyślną "selected" questionmark.gif
bpskiba
Cytat(kotek2185 @ 10.05.2012, 13:40:48 ) *
Oba te pola są w naturalnie w formie. Chceckbox po wciśnieciu uaktywnia select, i mogę wybrać z listy jedą z opcji. Przypuścimy że wybieram opcję "2", poczym rozmyśliłem się i chcę odznaczam checkbox'a, tylko problemem moim jest że select dalej ma wybraną opcję "2" - oczywiście nieaktywną, ale jak wymusić na polu checkbox by po odznaczeniu w polu select ustawił opcję z powrotem na domyślną "selected" questionmark.gif

1. <script type="text/javascript">
  2. function a(am)
  3. {
  4. if(am.checked==false)
  5. {
  6. document.getElementById("se").value=0;
  7. document.getElementById("se").disabled="disabled" ;
  8. }
  9. else
  10. {
  11. document.getElementById("se").disabled=false;
  12. }
  13. }
  14. </script>
  15. <form action="#" method="post">
  16. <input type="checkbox" id="zwik" name="zwik" value="zwik" onClick="a(this);"/>
  17.  
  18. <select name="prz_zwik_wo" size="1" style="width:150px;" disabled="disabled" id="se">
  19. <option selected value="0">Brak</option>
  20. <option value="1">1</option>
  21. <option value="2">2</option>
  22. <option value="3">3</option>
  23. </select>
  24. </form>
  25. </BODY>
  26. </HTML>
kotek2185
uff działa aż miło...szkoda tylko, że tak błądziłem...myślałem że obejdzie się może bez javascript. Dziękować ślicznie.

temat do zamknięcia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.