Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Centrowanie tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
coolos
Witam,

mam taki problem, który wydał mi się początkowo banalny, a z którym nie mogę sobie poradzić.

Zależy mi na takim efekcie:

tekst jest do lewej i powinien łamać się gdy tekst osiągnie szerokość czarnej warstwy (tekst który załączyłem jest co prawda za krótki i nie obrazuje tego do końca).

niebieska ramka jest wycentrowana w stosunku do czarnej i jej szerokość = szerokości najdłuższego wyrazu (czyli jest przylegająca do tekstu).

Proszę o pomoc

Pozdrawiam
r4xz
google, google i jeszcze raz google:
http://webdesignerwall.com/tutorials/word-...ce-text-to-wrap
coolos
Cytat(r4xz @ 3.06.2012, 11:50:09 ) *

bez przesady, jeżeli uważasz że to rozwiązuje mój problem to przetestuj sobie a następnie napisz że udało Ci się osiągnąć efekt który mnie interesuje (przeczesałem google już pod różnymi frazami). Doceniam to że napisałeś, być może w pierwszym poście w sposób mało zrozumiały napisałem o co mi sie rozchodzi.

Ostatecznie zależy mi na osiągnięciu takiego efektu jak poniższy obrazek.

teraz tak:
- Nie wiem jak długi będzie tekst oraz jaka będzie szerokość czarnej ramki, gdyż chcę taki układ wykorzystać pod menu (menu będzie szersze lub węższe w zależności od ilości elementów).
- obrazek oraz tekst maja byc wycentrowane w stosunku do czarnej ramki.
pehaperowiec
czy czarna ramka ma stałe wymiary?
Szymciosek
Cytat(pehaperowiec @ 12.06.2012, 16:36:57 ) *

- Nie wiem jak długi będzie tekst oraz jaka będzie szerokość czarnej ramki, gdyż chcę taki układ wykorzystać pod menu (menu będzie szersze lub węższe w zależności od ilości elementów).
coolos
Cytat(pehaperowiec @ 12.06.2012, 16:36:57 ) *

nie ma, ale załóżmy że ma, masz jakiś pomysł?
piotrex41
Jeżeli DIV z czarną ramką ma stałe wymiary to zapewne text-align:center; wystarczy. Natomiast jeśli nie wiesz jaki rozmiar będzie miała, to w DIVie z ramką robisz jeszcze jednego DIVa z margin:0 auto; i w nim jeszcze ewentualnie text-align:center;, ale nie koniecznie. Tym sposobem powinno Ci się ułożyć to jak potrzebujesz smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.