Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Przesłanie tekstu z JS do innego programu/skryptu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Print_Screen
Czy mogę przekazać tekst z javascriptu interpretowanego w przeglądarce do zmiennej w innym programie/skrypcie uruchomionym poza przeglądarką z pominięciem schowka systemowego? Ze zmiennej w JavaScript do zmiennej w innym skrypcie innego języka lub poprzez wiadomość systemową, którą odbierze inny program?

kamil4u
Nie. Możesz to uzyskać gdy:
- przekażesz wartość przez serwer( AJAX ) i serwer wyśle odpowiedni komunikat do tego innego programu
- napiszesz dodatek do przeglądarki umożliwiający przekazanie takiej wartość
- ten program, który napiszesz będzie się komunikował z przeglądarką( nie wiem czy pozwolą na to zabezpieczenia przeglądarki, ale jakoś możesz próbować )
AdIoS_Neo
Witam,
sprawdź nowe WebSocket API dostępne za pomocą JavaScript'u. Ale przekazanie do programu zewnętrznego poza przeglądarką będzie ciężkie o ile w ogóle możliwe. Chyba, że zapiszesz tekst do pliku skryptem automatycznie i w programie otworzysz ten plik przekazując jego zawartość do zmiennej.
Print_Screen
Przekazywanie przez serwer to zbyt dużo zachodu i pewnie dodatkowe spowolnienie.
Dodatku raczej nie jestem w stanie napisać.
Być może uda mi się wyjąć to z poziomu mojego programu, ale chyba na razie jednak trzeba będzie przepychać to przez schowek.

Próbowałem w związku z tym czegoś takiego, ale nie działało mi, gdy zapisałem tę stronę i plik ZeroClipboard.js lokalnie na dysku.

Z tego co widzę, nawet wepchnięcie do schowka stanowi problem. Hm, może poproszę kogoś o dodanie do poniższego skryptu funkcji, która mi zaznaczy obydwa pola tekstowe na raz po naciśnięciu skrótu klawiaturowego np. CTRL+P+L, a resztą zajmie się docelowy skrypt.

1. <title>Title</title>
  2. </head>
  3. <p>
  4. <textarea rows="2" cols="20" id='text1' name="my_texarea1">
  5. Coś 1.
  6. </p>
  7. <p>
  8. <textarea rows="2" cols="20" id='text2' name="my_texarea1">
  9. Coś 2.
  10. </p>
  11. </form>
  12. </body>
  13. </html>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.