Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]PHP - od czego zacząć?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konrad852
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.

Chcem zacząć uczyć się PHP, na razie na bardzo podstawowym poziomie.

Moje doświadczenie z PHP jest takie że umiem zastosować polecenia echo i operatory, zaczełem poleceń if i switch, ale na tym koniec, przy czym nie do końca rozumiem to ostatnie.
Jeśli chodzi o html to działam na divach i css-ie, nie robiłem tylko (nie było mi jak na razie potrzebne) formularzy.

Jak myślicie, co teraz powinienem zrobić? Czego zacząć się uczyć? Jak powiązać to czego się "nauczyłem" z tym czego mam się uczyć tak żeby lepiej sobie utrwalić?
Jak wy się uczyliści PHP?

Myślę że na razie nie chcę się uczyć baz danych, za dużo tego chyba będzie.

Proszę o porady,
Pozdrawiam,
KW.
Rysh
Lepiej zobacz przyklejony wątek w dziale Przedszkole.

Już w tym momencie mogę Ci powiedzieć, że temat zostanie zamknięty.
zegarek84
mimo wszystko spróbuję odpowiedzieć
Cytat(konrad852 @ 11.06.2012, 22:40:55 ) *

z tego co piszesz to już umiesz na podstawowym poziomie rolleyes.gif
Myślę że na razie nie chcę się uczyć baz danych, za dużo tego chyba będzie.

tego nie unikniesz - nawet zwykłe pliki możesz traktować jako bazę danych... na sam początek jeśli nie chcesz osobnego serwera na localhost dla bazy to skorzystaj z sqlite (google) - do połączeń z bazą danych stosuj PDO (google i manual php - hasło "php pdo")

czytając książki nie tylko je czytaj na początek ale też przepisuj kod i go uruchamiaj (żmudne i nudne ale szybciej zapamiętasz i więcej zrozumiesz) - nie bardzo wiem, jaką książkę Ci na początek polecić, jest odpowiedni temat z książkami...

jak najwcześniej zacznij stosować klasy i obiekty - nawet jeśli nie będzie to poprawne programowanie obiektowe możesz podejść pod kontem grupowania zmiennych, z czasem myślenie samo przyjdzie (ktoś kiedyś mi powiedział, że programowanie obiektowe to już w zasadzie korzystanie z dobrodziejstw obiektów lub w językach nie obiektowych odpowiednie grupowanie zmiennych by to wyglądało jak obiekt i posługiwanie się tym, a programowanie zorientowane obiektowo OOP no cóż - popisz potem trochę w javie - ona delikatnie wymusza oop choć też można pisać strukturalnie)...

cobyś się nie zanudził stawiaj sobie jakieś małe cele, pisz jakieś dodatki, narzędzia lub strony np. do gier przeglądarkowych w które grasz - przede wszystkim naucz się korzystać z manuali - wszystkiego nie spamiętasz...

niektórzy wspominają, iż przed poznawaniem fremworka należało by poznać dany język, czy akurat tak jest nie wiem, ale np. java to w zasadzie jeden duży fremwork, więc jeśli chodzi o PHP o ile się nie zrazisz to możesz próbować korzystać jak najwcześniej np. z Zend Fremwork z pomocą kursów dostępnych online

ogólnie ciężko komuś wskazać właściwą drogę - ale jeśli nie będziesz kodził i nie będziesz miał przed sobą żadnego celu to będzie to duuużo cięższa nauka...

konrad852
Ogólnie mam cel... tylko bardzo wybiega w przyszlosc, mianowicie chcial bym napisac jakis prosty cms, a z takich blizszych to chce na tyle ogarnac php zeby módz się w miarę zoriętować w kodzie jakiegość cudzego systemu, typu WP, Joomla itp.

możesz polecić jakiś darmowy kurs w necie? tylko tak żeby było wytłumaczone na logikę, jeśli wogóle taki jest.
PHP_Addicted
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.

(...)

Zamiast PHP to lepiej postudiuj zasady poprawnego wysławiania się.

Od siebie dodam jeszcze, że najpewniejszym źródłem jest http://www.php.net/manual/pl/index.php.
Tuminure
Cytat
Jeśli chodzi o html to działam na divach i css-ie, nie robiłem tylko (nie było mi jak na razie potrzebne) formularzy.

Zaczynałem podobnie - omijałem formularze szerokim łukiem. Teraz np. zajmuję się panelem administratora, który tak właściwie jest jednym wielkim formularzem wink.gif.

Cytat
przy czym nie do końca rozumiem to ostatnie.

W takim razie warto zacząć od tego. Naucz się wykorzystywać każdą z pętli, naucz się składni i tak dalej.

No i moim zdaniem, przed kontynuowaniem nauki języka programowania, powinieneś choć trochę podszkolić język polski (z dużym naciskiem na ortografię).
konrad852
Dzięki, wezmę wasze wskazówki pod uwagę.
Pozdrawiam.
KW.
gogol
ja osobiscie nie lubie "uczyc sie" z ksiazek. preferuje praktyke - biore jakis kod i go edytuje, sprawdzam jak sie zachowuje. szybicej sie nauczysz niz czytajac ksiazki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.