mimo wszystko spróbuję odpowiedzieć
Cytat(konrad852 @ 11.06.2012, 22:40:55 )

Chcem zacząć uczyć się PHP, na razie na bardzo podstawowym poziomie.
z tego co piszesz to już umiesz na podstawowym poziomie
Cytat(konrad852 @ 11.06.2012, 22:40:55 )

Myślę że na razie nie chcę się uczyć baz danych, za dużo tego chyba będzie.
tego nie unikniesz - nawet zwykłe pliki możesz traktować jako bazę danych... na sam początek jeśli nie chcesz osobnego serwera na localhost dla bazy to skorzystaj z sqlite (google) - do połączeń z bazą danych stosuj PDO (google i manual php - hasło "php pdo")
czytając książki nie tylko je czytaj na początek ale też przepisuj kod i go uruchamiaj (żmudne i nudne ale szybciej zapamiętasz i więcej zrozumiesz) - nie bardzo wiem, jaką książkę Ci na początek polecić, jest odpowiedni temat z książkami...
jak najwcześniej zacznij stosować klasy i obiekty - nawet jeśli nie będzie to poprawne programowanie obiektowe możesz podejść pod kontem grupowania zmiennych, z czasem myślenie samo przyjdzie (ktoś kiedyś mi powiedział, że programowanie obiektowe to już w zasadzie korzystanie z dobrodziejstw obiektów lub w językach nie obiektowych odpowiednie grupowanie zmiennych by to wyglądało jak obiekt i posługiwanie się tym, a programowanie zorientowane obiektowo OOP no cóż - popisz potem trochę w javie - ona delikatnie wymusza oop choć też można pisać strukturalnie)...
cobyś się nie zanudził stawiaj sobie jakieś małe cele, pisz jakieś dodatki, narzędzia lub strony np. do gier przeglądarkowych w które grasz - przede wszystkim naucz się korzystać z manuali - wszystkiego nie spamiętasz...
niektórzy wspominają, iż przed poznawaniem fremworka należało by poznać dany język, czy akurat tak jest nie wiem, ale np. java to w zasadzie jeden duży fremwork, więc jeśli chodzi o PHP o ile się nie zrazisz to możesz próbować korzystać jak najwcześniej np. z Zend Fremwork z pomocą kursów dostępnych online
ogólnie ciężko komuś wskazać właściwą drogę - ale jeśli nie będziesz kodził i nie będziesz miał przed sobą żadnego celu to będzie to duuużo cięższa nauka...