Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Menu dwupoziomowe za pomocą php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
Witam!

Mam jedną stronę na której chce wyświetlać wpisy z bazy danych. Wpisy sortowane są na podstawie wartości kat w adresie url, np.
www.aaaa.pl/bbb?kat=kategoria1. chciałbym zrobić na tej stronie dwupoziomowe menu aby każda kategoria miała jeszcze kilka podkategorii.
Tzn, że gdy kliknę w menu kategoria1 to po przeładowaniu strony, wraz z wyświetlonymi wpisami z tej kategorii będzie dostępne menu z podkategoriami (menu nie jest zrobione na podstawie bazy danych).

Myślałem o czymś takim, że w kodzie w menu pod każdą kategorią umieszczę warunek
  1. if ('".$_GET['kat']."' == 'odpowiedniakategoria')
  2. {echo '<ul><li>podkategoria1</li></ul>'}

ale nie działa za bardzo.

Proszę o pomoc jak to najlepiej rozwiązać.

Pozdrawiam
kosi11
Problem rozwiązany!
kosi11
Rozwiązane ale nie do końca.

Aktualnie mam coś takiego:

1. <li><a href="strona.php?kat=kategoria1">kategoria1</a></li>
  2. <?php
  3.  
  4. if ($_GET['kat'] == kategoria1)
  5. echo '<ul><li><a href="strona.php?kat=kategoria1?pkat=podkategoria1">Podkategoria1</a></li></ul>'
  6.  
  7. ?>

Na początku jest tak jak chciałem ale później jak klikam w podkategorie to poziom z podkategoriami znika. Problem chyba tkwi w tym, że
...kat=kategoria1?pkat=podkategoria1... jest brane jak całość. Czy można to jakoś rozdzielić?
GoOx
Po pierwsze to nie powinno być tak:

1. if ($_GET['kat'] == kategoria1)

tylko tak:

1. if($_GET['kat'] == 'kategoria1')

ponieważ to co dajemy po = w linku to int lub string
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.