Witam,
Jestem osobą początkującą w zakresie SQL i PHP i chciałbym Was prosić o pomoc.
Posiadam dwie tabele:
1. wydarzenia - w niej przechowywane są: "nazwa wydarzenia", first_timestamp, last_timestamp, numer wydarzenia itp.
2. terminy - każde wydarzenie może się odbywać w dwóch godzinach w ciągu dnia a nawet w ciągu kilu dni - w tej tabeli posiadam kolumny takie jak: numer wydarzenia, timestamp - ten sam co w tabeli wydarzenia, i inne kolumny które potrzebne są mi do dalszej integracji
Do bazy danych dodawane są dane dotyczące wydarzeń, które odbywają się w określonych dniach. Dajmy na to:
1. Wydarzenie 1 - 24 czerwiec
2. Wydarzenie 2 - 25 czerwiec
3. Wydarzenie 3 - 24 czerwiec
Chciałbym wyciągnąć tak dane z bazy danych aby na liście pojawiła mi się tylko raz data 24 czerwiec - i jednocześnie pod nią dwa wydarzenia które się w tym dniu odbywają (wydarzenie 1 i wydarzenie 3). Wszystkie terminy wszystkich wydarzeń przechowywane są w tabeli terminy natomiast informacje o wydarzeniu - jego nazwa, opis, również data w tabeli wydarzenia.
Nie bardzo umiem sobie poradzić z wybraniem pojedyńczych z tabeli terminy i dopisania do nich odpowiednich wydarzeń. Chciałbym po prostu wybrać z tabeli terminy pojedyńcze daty z timestampów a następnie porównać numer wydarzenia z tabeli terminy z numerem wydarzenia z tabeli wydarzenia.
Dodam dla utrudnienia, że wydarzenie może odbywać 2 razy w ciagu dnia - np o godz 18.00 i 20:00.
Wizualnie miałoby to wyglądać tak:
21.06.2012 - data zapisana w tabeli terminy w kolumnie timestamp jak i w tabeli wydarzenia w kolumnach first_timestamp dla pierwszej godziny i last_timestamp dla ostatniej godziny.
Wydarzenie 1 - nazwa zapisana w tabeli wydarzenia
18:00 | 19:00 - godzina zapisana w tabeli terminy -> każda w osobnym wierszu
Wydarzenie 2
18:00 | 20:00
22.06.2012
Wydarzenie 1
18:00 | 19:00
Nie wiem czy dość jasno to opisałem. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.