Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Wyciągagnie danych z bazy utworzonej z pliku csv
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kishin
Witam,

Mam pewien problem, tworzyłem baze danych poprzez wczytanie z pliku csv która wygląda w tej chwili tak:

chodzi mi teraz o kod który wyciągałby wszystkie kody produktu i promocji do wybranej kampanii, czyli przykładowo dla kampanii 10A chce zeby wyciągał wszystkie kody od 9DZ do 9GG no i oczywiscie kody od c41 do PB1.

Nie bardzo wiem jaki dac tu warunek bo wiadomo ze gdy jedynym warunkiem bedzie kod kampanii to wybierze mi tylko 1 linijke.

Dodam że jest to tylko przykład, baza bedzie o wiele obszerniejsza no i oczywiście bedzie na bierząco aktualizowana takze jakiekolwiek ręczne zmiany w bazie są raczej nie mile widziane :/
johny_s
na poczatek preprojektuj baze bo to sie do niczego nie nadaje
Kishin
tak jak powiedziałem struktura bazy jest tworzone na podstawie pliku z excel poprzez jego wczytanie w ten sposób:
LOAD DATA LOCAL INFILE 'D:\\tabele.csv' INTO TABLE `products` FIELDS TERMINATED BY ';' ENCLOSED BY '"';

W takim razie moze inaczej zadam pytanie, macie jakiś pomysł jak przypisać kody kampani przy kazdej linijce kodow produktu? w ten sposob samo wyciągniecie nie było by juz problemem
kudlatypawelek
Johny_s ma rację - jeżeli możesz to utwórz oddzielne relacje do przechowywania określonych danych. Kody promocji i kody produktu powinny być przechowywane w osobnej tabeli/tabelach + klucze obce; to co teraz widzimy jest raczej nieciekawe i mało praktyczne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.