Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP][Problem]Z panelem administratora.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Sodema
Witam, tworzę własnego mini CMS na własne potrzeby i przyszła kolej na Panel admina. Wszystko już gotowe tylko teraz dostęp ma każdy kto zna nazwę pliku, a tego bym nie chciał.
Tabela Mysql:
Kod
[sql]CREATE TABLE `MiniCMS` (
      `id` INTEGER UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT,
      `dostep`  int(1) NOT NULL default '0',
       PRIMARY KEY  (`id`)
) ENGINE=MyISAM  DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci AUTO_INCREMENT
=2 ;
[/sql]
0-normalny zarejestrowany user
1-Admin.
I teraz jak zrobić aby tylko użytkownikowi o dostępie 1 storna została załadowana questionmark.gif Jak na razie próbowałem zrobić to tak:

1. <?php
  2. include('inc/db.php');
  3. $login = $_SESSION['login'];
  4. ?>
  5. <?php include('header.php'); ?>
  6. <h2>Panel admina<br /></h2>
  7. <div class="content">
  8. <?php
  9. $zapytanie2 = mysql_query("SELECT * FROM MiniCMS WHERE dostep = '$login' LIMIT 1");
  10. if(mysql_num_rows($zapytanie2) > 0){
  11. echo '<?php
  12. include("../inc/db.php");
  13. if($_SERVER['REQUEST_METHOD'] == 'POST')
  14. {
  15. $query = '".$_POST['tresc']."')");
  16. }
  17. ?>';
  18. }
  19. else{
  20. echo '<font color="red"><b>Brak dostępu</b></font>';
  21. }
  22.  
  23. ?>
  24. <?php include('footer.php'); ?>

Niestety mam masę błędów (zapewne chodzi i o ' oraz ", ale zapewne istnieje lepszy sposób Może ktoś mi pomoże, byłbym wdzięczny.
swiety
Czy w tabeli MiniCMS w kolumnie dostęp zapisujesz referencję (id) użytkownika o prawach administratora?ie
Nie prościej będzie w tabeli z urzytkownikami w dodatkowej kolumnie zapisywac informację czy dany użytkownik jest administratorem? Tą informację możesz pozniej zapisać w sesji.
Możesz też stworzyć osobną tabelę z grupami (np. admin, user, publisher etc.) i w tabeli z twoimi urzytkownikami, możesz zapisywać tylko referencję na daną grupę. Dzięki temu
możesż tworzyć prawa dostępu na różnym poziomie.
Co zawiera twoja sesja z danymi zalogowanego urzytkownika? Jak wygląda twoja tabela z zarejestrowanymi urzytkownikami?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.