Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]SMARTY - poruszanie się pomiędzy podstronami.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
miras
Witam, mój problem polega na tym, że kiedyś jak nie korzystałem z systemu szablonów w tym przypadku smarty, "poruszanie się" między podstronami rozgrywałem w taki sposób:

1. <a href="index.php?page=kontakt">
  2. <a href="index.php?page=linki">
  3.  
  4. <?php
  5.  
  6. switch($_GET['page'])
  7. {
  8.  
  9. case'kontakt';
  10. include('include/kontakt.php');
  11. break;
  12.  
  13. }
  14.  
  15. ?>

w jaki najbardziej profesjonalny sposób to wykonać w systemie szablonów smarty, bo tutaj jest trochę inaczej, tak jakby system wysyła zmienne wyjściowe do 'warstwy prezentacji', nie wiem jak to dokładniej wytłumaczyć, mam nadzieję, że zrozumiecie - dzięki z góry!
Mephistofeles
W najbardziej profesjonalny sposób? Użyć frameworka i zmienić system szablonów tongue.gif.

Tutaj wystarczy, że zamiast include przetworzysz odpowiedni szablon do zmiennej, a tą zmienną przekażesz do szablonu głównego, gdzie jej zawartość wyświetlisz.
miras
jakoś nie bardzo rozumiem, można bardziej 'łopatologicznie' ? ;-)
Mephistofeles
Ja mam za Ciebie czytać dokumentację Smarty?
Fetch zwraca zawartość przetworzonego szablonu, podstawiasz to do zmiennej (np. content) przez assign i w głównym szablonie wyświetlasz w odpowiednim miejscu - {$content}.
miras
no tak, nie zrozumiałeś mojego pytania, chodzi mi o to, jak przejść z podstrony index do podstrony kontakt, nie jak wstawić coś w odpowiednim miejscu, albo ja Ciebie nie rozumiem, albo odwrotnie, ale spokojnie ;-)
Mephistofeles
Jak to jak? W szablonie dajesz link, a w PHP robisz to samo co w pokazanym przez Ciebie kodzie, tylko, że zamiast include wykorzystujesz szablony.
miras
Ludzie... co za zaćmienie, dzięki o to chodziło biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.